В Україні з 1 листопада набувають чинності зміни до Правил дорожнього руху.

Головна > Бізнес > В Україні з 1 листопада набувають чиннос...
Author

Марія Куренко

29.10.2021, 15:12
Shares

1

Views

875

В Україні з 1 листопада набувають чинності зміни до Правил дорожнього руху.

auto.today

Ці оновлення будуть досить масштабними та будуть охоплювати майже всі аспекти ПДР: змінюються знаки, розмітка, обмеження швидкості та класифікація доріг.

Про це повідомляє Патрульна поліція України.

"Зміни здебільшого зумовлені необхідністю приведення положень ПДР у відповідність до національних стандартів України, а саме — ДСТУ 4100:2021 та ДСТУ 2587:2021, які розроблені з урахуванням вимог Конвенції про дорожні знаки та сигнали", - інформує Міністерство внутрішніх справ

Що нового пропонують правила?

Дорожні знаки

З'являться нові дорожні знаки: житлова зона, пішохідна доріжка, початок населеного пункту і його закінчення, напрямки повороту, місця дозволеної зупинки та стоянки, заборона руху транспортних засобів, автозаправні/електрозарядні станції, місце для зарядки електромобілів, платна дорога та її кінець, острівець безпеки, діагональний пішохідний перехід та інші.

Малюнок: patrol.police.gov.ua

Дорожня розмітка

Буде застосовуватися нова розмітка для позначення засобу для заспокоєння руху; виділених місць паркування вздовж доріг і наближення до кільцевої розв'язки; перед виходами з території шкіл; для позначення місця концентрації ДТП; для позначення виділених місць паркування уздовж доріг тощо.

До чинної вертикальної розмітки додається нова: жовто-червона.

У ПДР змінені вимоги щодо крайової дорожньої розмітки відповідно до положень ДСТУ 2587:2021, де крайовою є лише розмітка 1.2.

Як зазначили у МВС, що Кодексу України про адміністративні правопорушення зміни не торкнулись, тож відповідальність за порушення вимог дорожніх знаків та розмітки проїзної частини доріг залишається тою, що й була.

Рух велосипедистів, пішоходів та осіб з порушенням зору

Також вводяться зміни пов’язані з рухом велосипедистів, пішоходів та осіб з порушенням зору, а саме: нове визначення велосипедної доріжки, поняття велосипедної смуги і велосипедного переїзду, вказані права та обов’язки велосипедистів, детально регламентується, як вони повинні діяти під час руху, регламентований суміжний рух пішоходів та велосипедистів, а також рух осіб з порушенням зору.

Малюнок: patrol.police.gov.ua

Щодо велосипедистів, то адміністративна відповідальність для них також залишається незмінною, а саме за ст. 127 (порушення правил дорожнього руху пішоходами, велосипедистами та особами, які керують гужовим транспортом, і погоничами тварин) КупАП.

Читайте також: На дорогах завтра запрацюють ще 20 камер автофіксації порушень ПДР – список адрес

Нагадаємо: Зміни до Правил дорожнього руху внесено постановою КМУ № 1091 від 29 вересня. Постанова набирає чинності з 1 листопада 2021 року.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити