В Україні спостерігається пилова буря, Київ потерпає від підвищених показників пилу

Головна > Політика > В Україні спостерігається пилова буря, К...
Author

Марія Куренко

22.06.2021, 17:50
Shares

3

Views

867

В Україні спостерігається пилова буря, Київ потерпає від підвищених показників пилу

Олена Косаткина/espreso.tv

За даними космічних спостережень, над Лівобережною частиною України зафіксовано пилову бурю "Астраханський суховій". Явище зачепило місто Київ і стало причиною підвищених показників пилу на постах моніторингу.

Шкідливі речовини накопичуються з більшою або меншою інтенсивністю в атмосфері міста залежно від метеорологічних умов, а саме температури повітря, швидкості вітру та атмосферного тиску, зазначають в Управлінні екології та природних ресурсів КМДА.

"За результатами моніторингу якості повітря за 22 червня 2021 року на двох автоматизованих постах спостереження у Києві було зафіксовано підвищення концентрацій пилу (тверді речовини фракцій РМ 2,5 та РМ 10): пост спостереження № 4 (вул. Вербицького 26) у Дарницькому районі; пост спостереження № 8 (Харківське шосе, 7/1) у Дніпровському районі", - йдеться у повідомленні.

Як пояснюють в управлінні екології, в атмосфері постійно відбувається перемішування повітря – так звана турбулентна дифузія. Вона виникає завдяки різким змінам швидкості вітру, концентрацій речовин тощо.

Завдяки змішуванню шкідливі речовини не тільки переносяться вітром за межі міста, а й підіймаються у верхні шари атмосфери.

Якщо температура повітря стрімко зростає, то це перешкоджає перемішуванню шарів повітря – гаряче повітря не дає забруднюючим речовинам підійматися вгору.

У період з 14 до 22 червня 2021 року, за даними Центральної геофізичної обсерваторії ім. Бориса Срезневського, середньодобова температура у Києві підвищилась з 18℃ до 25,2℃, що спричинило явище смогу, яке спостерігають кияни.

За таких умов фахівці управління рекомендують населенню:

зокрема тим, хто належить до групи ризику (хронічні захворювання дихальних шляхів, алергічні реакції, захворювання серцево-судинної системи):

  • утриматися від перебування на вулиці;
  • зачинити вікна;
  • при нагальній потребі вийти на вулицю, слід взяти з собою чисту воду та захист для дихальних шляхів.

Нагадаємо: У найближчі дні в Україні утримається спека, дощі ймовірні на Півдні, Карпатах і Прикарпатті.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Сили оборони знищили 28 "шахедів" у семи областях України 

Також минулої доби на Херсонському напрямку було знищено розвідувальний БпЛА "Supercam" та ударний "Ланцет", а на Одещині розвідувальний безпілотник "...

21.05.2024 - 08:58

Arrow
Theme

Енергетика

Дефіцит електроенергії зменшився через потепління, але досі суттєвий - можливі відключення ввечері

Графіки погодинних відключень можуть бути застосовані при перевищенні визначених обсягів лімітів споживання.

20.05.2024 - 13:12

Arrow

Вас це може зацікавити