В Україні штам Delta може поширитися швидше, ніж на Заході - НАН України

Головна > Міжнародне > В Україні штам Delta може поширитися шви...
Author

Марія Куренко

24.06.2021, 17:18
Shares

1

Views

1 331

В Україні штам Delta може поширитися швидше, ніж на Заході - НАН України

health.fakty.ua

Через низький рівень вакцинації населення та міграцію з Російської Федераці, штам коронавірусу "Дельта" може швидше поширитися в Україні, ніж у західних державах,

Про це йдеться в огляді Національної академії наук про епідемічну ситуацію в Україні.

"Через низький рівень вакцинації населення в Україні та велику міграцію з РФ штам "Дельта" може поширитися в Україні швидше, ніж у західних сусідів, та мати тяжчі наслідки", - йдеться у повідомленні.

При цьому наголошується, що запропоноване послаблення щодо осіб, які прибувають з тимчасово окупованих територій, посилюють ризики швидшого спалаху на сході країни, спричиненому штамом "Дельта".

В прогнозі зазначається, що за уточненими даними, частка штаму "Дельта" у Росії вже становить близько 72%, хоча вибірка даних суттєво зосереджена у м. Санкт-Петербург. Також у Московській області кількість госпіталізацій вже три тижні зростає на 40% за тиждень, а вільним залишаються менше ніж 11% ліжкового фонду.

При цьому у НАН зауважують, що темпи зростання кількості госпіталізацій в Україні під час березнево-квітневої хвилі не перевищували 30%, а у Києві перевищення позначки у 40% спостерігалося лише протягом одного тижня на початковому етапі зростання.

В НАН також висловили занепокоєння через швидке поширення штаму "Дельта" в європейських країнах. Цей штам уже став домінантним у Великій Британії, РФ, Португалії, а у решті країн Європи "Дельта" швидко витісняє інші.

"Очікується, що до кінця літа він домінуватиме на всій території Європи. Країни, в яких "Дельта" вже домінує, відрізняються тим, що останній пік вони пройшли приблизно в січні 2021 року і не мали весняного піку подібно до країн Східної Європи – таких як Україна, Польща, Румунія, Угорщина. Епідемічна динаміка України зараз найбільш схожа на динаміку Польщі та Румунії, в яких епідемічні показники сягнули мінімумів весни 2020 року", - йдеться в огляді.

Як зазначається, в усіх регіонах України останніми тижнями триває зменшення всіх епідемічних показників. Кількість нових виявлень, нових позитивних ПЛР-тестів і кількість летальних випадків зменшується вдвічі за 12–14 днів. Кількість нових виявлень становить у середньому 736 випадків на день, а летальних – 41 випадок на день. Кількість нових випадків оприлюднюється із запізненням приблизно 1 тиждень від дати тестування, а кількість нових позитивних ПЛР-тестів (без урахування ретестувань) на сьогодні становить 580 на день. Позитивність зразків ПЛР-тестів знизилася до 3,2% проти 4,2% тиждень тому та 5,4% два тижні тому.

У документі вказано, що тижневе зниження кількості нових госпіталізацій сповільнилося до 18,2% проти зниження на 29,7% тиждень тому та на 25,4% два тижні тому. При цьому кількість нових випадків хвороби (без урахування даних від 22 червня, на які впливає змінений режим вихідних днів) знижується дещо швидше – на 34,3% за останній тиждень, 29,2% тиждень тому та 32,3% два тижні тому.

За даними НАН, частка госпіталізованих дітей залишається підвищеною при відносно низькій кількості лабораторно підтверджених випадків COVID-19 серед дітей, що може бути ознакою посилення епідемії інших вірусних захворювань, типовіших для дітей.

Нагадаємо: 23 червня Міністерство охорони здоров'я повідомило про виявлення в Україні двох випадків захворювання на коронавірусну хворобу, викликані штамом "Дельта".

Для зменшення ризику поширення штаму "Дельта" в Україні Уряд підтримав впровадження низки заходів. Громадянам, які прибули з Республіки Індія, Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, Російської Федерації, Португальської Республіки або перебували на їх території не менше семи днів, заборонено перетин державного кордону України без негативного результату експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, проведеного безпосередньо в пунктах пропуску (пунктах контролю). Вказана норма почне діяти з 25 червня 2021 р.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

14 населених пунктів Херсонщини були під обстрілами російських загарбників упродовж доби, поранена людина

Внаслідок обстрілів пошкоджені 12 багатоповерхівок та 54 приватні будинки.

09.05.2024 - 10:05

Arrow
Theme

Закон

У Кривому Розі затримали інформатора, який наводив ракети на місто

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 12 років тюрми.

08.05.2024 - 10:20

Arrow

Вас це може зацікавити