В Україні почне роботу європейська служба AFCOS для контролю коштів міжнародних донорів

Головна > Економіка > В Україні почне роботу європейська служб...
Author

Назар Лазебний

07.12.2023, 16:15
Shares

1

Views

666

Інструменти контролю використання коштів платників податків — Міжнародний  фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
docudays.ua

На базі Держаудитслужби запустять українську Службу координації боротьби з шахрайством (Anti-fraud coordination service, AFCOS), яка контролюватиме використання коштів міжнародних донорів.

Про це розповіла голова ДАСУ Алла Басалаєва, інформує Інфокурас.

"Ми перейдемо до масштабної системи, яка вестиме статистику порушень та аналізуватиме, де можуть виникнути проблеми. Щоб не шукати, куди поділися гроші, а наперед запобігати будь-яким негативним явищам", – зазначила голова ДАСУ.

За її словами, для цього потрібні законодавчі зміни, водночас сама модель має всі шанси стати універсальною в контролі коштів міжнародних донорів на відновлення України.

Басалаєва додала, що така модель працюватиме в рамках бюджету ЄС, а саме Багаторічної програми фінансування на 2021-2027 роки. Планується створення спеціального Українського фонду (Ukrainian Facility) на €50 млрд, контроль за витратами якого планується покласти, зокрема, на Дераудитслужбу.

Голова ДАСУ повідомила, що проєкт регламенту, який регулює Ukrainian Facility, вже пройшов перше читання в Європарламенті.

Він визначає, що перевіряти витрати Фонду будуть декілька установ. Від ЄС – це європейський Board of Auditors (Рада аудиторів).

А національних контролерів буде два – Держаудитслужба та Рахункова палата. Вони уповноважені проводити аудит та фінансові інспекції витрат, розповіла Басалаєва.

"Саме така багаторівнева структура фінансового контролю є оптимальною, на мою думку. Адже в ній будуть взаємодіяти всі – ДАСУ, Офіс генпрокурора, НАБУ, СБУ, ДБР, БЕБ. І ця модель працюватиме не лише задля фінансового контролю над коштами Ukrainian Facility, а й загалом усіх міжнародних донатів, які будуть надходити на відновлення України", – резюмувала Алла Басалаєва.

Нагадаємо: У липні цього року повідомлялося, що в Україні розпочали роботу над проєктом «Контроль витрат на відновлення», який передбачає створення системи незалежного від уряду моніторингу витрат бюджетних і донорських коштів. Як повідомило представництво ЄС, проєкт фінансується Євросоюзом. Для його реалізації планували розробити окрему онлайн-платформу Big Recovery Portal.

Ця платформа дозволить вести відкриту базу проєктів відновлення, моніторити витрати, аналізувати пріоритетність і доцільність проєктів, їхні ризики та можливі вади, а також залучати активних громадян і громадські організації до моніторингу.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow