В росії відбувся суд над військовими полку Азов - АР

Головна > Міжнародне > В росії відбувся суд над військовими пол...
Author

Олександр Талов

15.06.2023, 11:27
Shares

3

Views

1 212

В росії відбувся суд над військовими полку Азов - АР

Українські військові сидять у скляній клітці під час засідання у Південному окружному військовому суді у Ростові-на-Дону 14 червня 2023 року

Associated Press

У середу, 14 червня, у Південному окружному військовому суді у Ростові-на-Дону відбулося судове засідання над понад 20 українськими військовими, які потрапили в полон під час боїв в Україні.

Про це повідомляє Associated Press, інформує Інфокурс.

Як повідомляє видання, полонені військові були членами батальйону "Азов", підрозділу Збройних сил України, який воював з російськими військами в Маріуполі.

Фото: Associated Press

"З 24 осіб, яким висунуто звинувачення, двох обміняли на російських військовополонених у рамках обміну полоненими. З решти 22 обвинувачених, які постали перед судом, вісім - жінки, які працювали кухарями в батальйоні "Азов"", - йдеться у повідомленні.

Якщо їх визнають винними, їм загрожує від 15 років до довічного ув'язнення.

Нагадаємо: Понад 80 днів українські захисники тримали оборону Маріуполя. 16 травня за наказом вищого військового керівництва та під гарантії міжнародних гуманітарних організацій вони погодилися на евакуацію з заблокованого загарбниками меткомбінату "Азовсталь". Українські військові потрапили у в’язниці росії та "днр". Тривають перемовини про їх звільнення.

Вихід захисників Маріуполя на підконтрольну росіянам територію відбувався 16-20 травня. 16 травня з Азовсталі евакуювали 53 важкопоранених для надання медичної допомоги, ще 211 осіб через гуманітарний коридор були доставлені в Оленівку. За твердженням російської сторони, з підземель "Азовсталі" вийшли 2439 бійців. Представники "Червоного хреста" реєстрували українських захисників як військовополонених.

У ніч проти 29 липня на території колишньої колонії в окупованій Оленівці Донецької області у будівлі, де росіяни утримували українських військовополонених, стався потужний вибух. Загинули щонайменше 53 полонених, ще 75 були поранені. Внаслідок вибуху в Оленівці російські охоронці не постраждали. Представник ОРДО заявив, що "постраждали лише ув’язнені".

Одразу після вибуху Кремль заявив, що по будівлі з військовополоненими вдарила реактивна система залпового вогню HIMARS. На виправдання цієї версії російські державні ЗМІ показали відео з обгорілою будівлею з діркою у даху, розчавленими двоярусними ліжками та обвугленими тілами.

У Генеральному штабі ЗСУ заявили, що росія знищує сліди тортур над українськими полоненими, обстрілявши табір в Оленівці, ворог продовжує свої пропагандистські методи ведення інформаційної війни з метою звинувачення Збройних Сил України в обстрілах цивільної інфраструктури та населення, приховуючи цим власні підступні дії.

Україна поінформувала членів Ради Безпеки Організації Об‘єднаних Націй про воєнний злочин, скоєний російськими військами проти українських військовополонених у колонії у смт Оленівка.

Міжнародний комітет Червоного Хреста дав пояснення, в яких зазначено, що він не гарантував безпеку захисників "Азовсталі", які потрапили в російський полон та саме сторони конфлікту зобов’язані забезпечити захист військовополонених від актів насильства, залякування та громадської цікавості, а також від наслідків військових дій.

Після теракту в Оленівці полк "Азов", який героїчно обороняв Маріуполь, закликав цивілізований світ визнати рф державою-терористом.

На початку серпня російські загарбники заявили, що планують провести суд над полоненими захисниками України у вересні. Для цього на сцені маріупольської камерної філармонії вони облаштували тюремні клітки.

Україна закликає весь цивілізований світ не допустити судилища і вимагає негайно направити представників Організації Об'єднаних Націй, Міжнародного комітету Червоного Хреста до місць, в яких утримують українських військовополонених, передусім – до Оленівки.

У червні минулого року Україна провела найбільший від початку повномасштабного російського вторгнення, обмін полоненими, завдяки якому додому повернулись 144 українських захисника. Зі 144 звільнених – 95 оборонців "Азовсталі". Серед них – 43 військовослужбовці полку "Азов".

У вересні 2022 року в рамках обміну з російськими окупантами вдалося звільнити 215 українських захисників, серед них 10 іноземців. Серед звільнених, зокрема, Герой України Денис Прокопенко (Реддіс) - командир Азова, Сергій Волинський (Волина) з 36-ї бригади морської піхоти, Святослав Паламар (Азов), Олег Хоменко (Азов), Денис Шлега з Нацгвардії України, Герой України Євгеній Бова - вони вже перебувають у безпеці, в Анкарі, куди прибули згідно з домовленостями про обмін. Президент Зеленський уточнив, що вони будуть у Туреччині до кінця війни, родини зможуть з ними бачитись.

Верховний суд рф визнав український добровольчий батальйон "Азов" "терористичною організацією" та заборонив його діяльність на території росії.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити