В авіакатастрофі загинув президент Ірану Ібрагім Раїсі 

Головна > Міжнародне > В авіакатастрофі загинув президент Ірану...
Author

Ольга Фединчік

20.05.2024, 10:40
Shares

2

Views

672

Президент Ірану може бути поранений, – Politico | Українські Новини
Президент Ірану Ібрагім Раїсі, instagram.com/raisi.ir

Президент Ірану Ібрагім Раїсі загинув у результаті падіння гелікоптера на північному заході Ірану.

Як пише агенція Mehr, авіакатастрофа сталася, коли Раїсі разом із урядовцями поверталися з іранської провінції Східний Азербайджан, на кордоні з Азербайджаном, де він із президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим брав участь у церемонії запуску греблі на прикордонній річці Аракс.

Повідомляється, що під час авіакатастрофи загинули й інші пасажири, зокремаочільник МЗС Ірану Хосейн Амір Абдоллахіян, губернатор провінції Східний Азербайджан Ірану Малік Рахматі та аятола Мохаммед Алі Але-Хашем.

Загибель Раїсі підтвердив віцепрезидент Ірану Мохсен Мансурі. Відповідна заява також зʼявилася на сторінці Уряду Ісламської Республіки Іран у соцмережі Х.

Обгорілі уламки вертольота, що розбився в неділю, на борту якого перебував Раїсі, були виявлені вранці в понеділок після нічної пошукової операції.

У свою чергу агенція Reuters повідомляє, що за інформацією Державного телебачення Ірану на кадрах з місця події видно, як літак врізався в гірську вершину.

Нагадаємо: У неділю Раїсі перебував на кордоні з Азербайджаном, щоб відкрити спільний проєкт греблі.

63-річного Раїсі було обрано президентом у 2021 році, і з моменту вступу на посаду він керував жорстким придушенням антиурядових протестів і активно просував ядерні переговори зі світовими державами. Через рік після свого обрання він наказав посилити дотримання іранського "закону про хіджаб і цнотливість", що обмежує жіночий одяг та поведінку.

Політична система Ірану розділена між духівництвом і урядом. 85-річний наставник Раїсі – аятола Алі Хаменеї є верховним лідером країни з 1989 року, саме він має повноваження щодо прийняття рішень з усіх основних напрямів політики.

Згідно з конституцією країни, перший віцепрезидент Ірану 68-річний Мохаммад Мохбер має стати тимчасовим президентом після загибелі Раїсі. Конституція передбачає, що протягом 50 днів має бути сформована рада у складі спікера парламенту, голови судової влади та першого віце-президента, яка має організувати вибори нового президента.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Міноборони США знайшло ще 2 млрд доларів на зброю для України 

Помилка на 6,2 млрд доларів відкрила шлях для відправки до Києва ще мільярдів доларів, зазначає агентство.

26.07.2024 - 10:41

Arrow
Theme

Міжнародне

Глава МЗС Румунії Одобеску підтвердила виявлення уламків "шахедів" на території країни 

Румунія поінформувала про інцидент своїх союзників і координує з ними свої дії.

25.07.2024 - 13:43

Arrow

Вас це може зацікавити