В аукціонному комітеті визначили критерії для чорного списку недобросовісних покупців електроенергії

Головна > Банки > В аукціонному комітеті визначили критері...
Author

Назар Лазебний

13.07.2021, 14:01
Shares

1

Views

1 028

В аукціонному комітеті визначили критерії для чорного списку недобросовісних покупців електроенергії

capital.bg

Недобросовісних покупців тимчасово не допускатимуть до наступних електронних аукціонів на Українській енергетичній біржі (УЕБ) за порушення умов двосторонніх договорів купівлі-продажу електроенергії.

Про це повідомили в пресслужбі Міненерго.

Рішення прийняв аукціонний комітет з продажу електроенергії за двосторонніми договорами на засіданні у вівторок, 13 липня.

У засіданні взяли участь представники НКРЕКП, Мінекономіки, Антимонопольного комітету, ДП "Гарантований покупець", Української енергетичної біржі, державних генеруючих компаній.

"Сьогодні ми ухвалили рішення, що обмежить махінації і спонукає учасників ринку не вдаватися до маніпуляцій, а діяти за чесними правилами. Це рішення тимчасове, до 1 вересня, але воно допоможе найближчим часом стабілізувати ситуацію на ринку електроенергії», - зазначив перший заступник міністра енергетики Юрій Власенко.

На засіданні було проголосовано зміни до Регламенту організації та проведення електронного аукціону з продажу електричної енергії на Товарній біржі "Українська енергетична біржа, які базуються на пропозиціях УЕБ, з урахуванням зауважень з боку НКРЕКП та учасників ринку.

Згідно зі змінами, продавець електроенергії має право ініціювати внесення до "чорного списку" покупця, який порушив взяті на себе зобов’язання за двостороннім договором купівлі-продажу електроенергії. Для цього продавець має подати обґрунтовану заяву до організатора аукціонів – Української енергетичної біржі.

Критерії для подання такої заяви продавцем електроенергії:

  • нереєстрація покупцем в системі управління ринками куплених обсягів електроенергії;
  • відсутність своєчасної оплати з боку покупця;
  • розірвання договору покупцем в односторонньому порядку.

Недобросовісного покупця не допускатимуть до наступних аукціонів з продажу електроенергії впродовж 6 місяців.

Однак, якщо покупець виконав зобов’язання за договором, то його можуть знову допустити до участі в торгах за письмовою заявою продавця та доданих до неї документів, що підтверджують факт врегулювання обставин.

Повідомляється, що до 1 вересня Міненерго спільно з НКРЕКП та учасниками ринку має напрацювати зміни для системного рішення, яке має встановити постійні правила, які запобігатимуть проявам неринкової поведінки учасників ринку електроенергії.

Рішення буде закріплено відповідною постановою Кабміну.

Нагадаємо: 4 липня НКРЕКП обмежила місячні обсяги продажу електроенергії за двосторонніми договорами між учасниками ринку електричної енергії, які є афілійованими між собою. Обмеження встановлене у розмірі 50% місячного обсягу продажу електроенергії виробниками (крім договорів, укладених для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії).

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Протягом минулої доби на фронті відбулося 95 бойових зіткнень.

Також продовжує тиснути на Авдіївському та Бахмутському напрямках.

10.05.2024 - 09:04

Arrow
Theme

Міжнародне

Сі Цзіньпін прибув з візитом до Угорщини, де обговорить з Орбаном війну в Україні та інфраструктурні проєкти - Reuters 

Очікується, що Угорщина та Китай, які відзначають 75-ту річницю встановлення дипломатичних відносин, підпишуть від 16 до 18 нових угод про співпрацю.

09.05.2024 - 10:47

Arrow

Вас це може зацікавити