Уряд схвалив законопроекти щодо формування ефективного місцевого самоврядування

Головна > Енергетика > Уряд схвалив законопроекти щодо формуван...
Author

Марія Куренко

04.11.2021, 11:58
Shares

2

Views

847

Уряд схвалив законопроекти щодо формування ефективного місцевого самоврядування

kmu.gov.ua

У зв’язку зі зміною адміністративно-територіального устрою держави, уряд схвалив законопроекти щодо розподілу повноважень органів місцевого самоврядування (ОМС)

Про це повідомив заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода, повідомляє пресцентр Урядового порталу. Відповідні рішення прийняті на засіданні Кабінету Міністрів України.

Як зазначається, ці документи, розроблені Мінрегіоном, є важливими для подальшої реалізації реформи місцевого самоврядування.

"Підтримані урядом законопроекти передбачають чіткий розподіл повноважень сільських, селищних, міських рад та їх виконавчих органів. А також розмежування повноважень районних та обласних рад. Усі громади повинні мати однакові повноваження і можливості для свого розвитку. Сподіваємось на ухвалення цих законопроектів народними депутатами", – наголосив В’ячеслав Негода.

Йдеться про законопроєкти "Пpo внесення змін до деяких законодавчих актів щодо децентралізації та розмежування повноважень органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади у зв’язку зі зміною адміністративно-територіального устрою" та "Про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україніˮ щодо розподілу повноважень органів місцевого самоврядування у зв’язку зі зміною адміністративно-територіального устрою.

Заступник Міністра також додав, що зазначені законопроекти лише частково вирішують окремі питання з децентралізацією та розмежуванням повноважень і з часом, після прийняттям змін до Конституції України, яка закріпить нову систему територіального устрою та організацію місцевої влади, будуть прийняті нові редакції законів про місцеве самоврядування (муніципальний кодекс) та пакет інших законодавчих актів.

Зазначимо, що цими законопроектами вносяться зміни до Закону "Про місцеве самоврядування в Україні" та 28 секторальних законодавчих актів, якими пропонується:

  • визначити однакові повноваження сільських, селищних, міських рад та їх виконавчих органів (без розподілу на сільські ради з чисельністю населення до 500 осіб, міські ради міст районного значення, міст обласного значення, ради об’єднаних територіальних громад);
  • розмежувати повноваження районних та обласних рад, районних та обласних державних адміністрацій з урахуванням змін до бюджетного законодавства;
  • усунути дублювання повноважень органів місцевого самоврядування різних рівнів.

Нагадаємо: раніше Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов повідомив про шість пріоритетних завдань для законодавчого забезпечення реформи децентралізації: переформатування місцевих держадміністрацій в органи префектурного типу; удосконалення форм міжмуніципального співробітництва громад; зміцнення муніципальної служби; удосконалення форми залучення жителів до прийняття управлінських рішень місцевого значення; визначення порядку розв’язання питань адміністративно-територіального устрою.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Закон

Що зміниться для окремих категорій громадян при перетині кордону з 18 травня - пояснення ДПСУ

З 18 травня після набуття чинності закону щодо вдосконалення мобілізації в пунктах пропуску в окремих категорій громадян перевірятимуть наявність війс...

16.05.2024 - 15:49

Arrow
Theme

Міжнародне

Прем’єра Словаччини Фіцо госпіталізували з вогнепальним пораненням після скоєння на нього замаху

Главу уряду доставили до лікарні, а ймовірного нападника затримала поліція.

15.05.2024 - 17:00

Arrow

Вас це може зацікавити