Уряд схвалив проєкт держбюджету на 2023 рік

Головна > Бізнес > Уряд схвалив проєкт держбюджету на 2023 ...
Author

Марія Куренко

31.10.2022, 20:13
Shares

0

Views

440

Уряд схвалив проєкт держбюджету на 2023 рік
null

Кабінет міністрів затвердив проєкт державного бюджету на 2023 рік до другого читання з урахуванням пропозицій народних депутатів.

Про це повідомив прем'єрміністр Денис Шмигаль, інформує Інфокурс.

Згідно із повідомленням, до другого читання міністри скоригували прогноз зростання ВВП на 2023 рік в бік консервативного сценарію (3,2% замість 4,6%), а прогноз інфляції зменшили з 30% до 28%.

Бюджет-2023 планується з урахуванням 1,3 трлн грн доходів, уряд пропонує збільшити дохідну частину на понад 50 млрд грн завдяки скоригованим макропоказникам та податковим змінам.

Видатки складатимуть 2,6 трлн грн, загалом до другого читання в проєкті видаткова частина зросла на 66,8 млрд грн.

"Ми збільшили обсяги видатків на виплати пенсій, на ліквідацію наслідків збройної агресії росії (будівництво, ремонти, купівля людям житла), на наукову й науково-технічну діяльність, на пільгові іпотечні кредити ВПО", – написав Шмигаль.

Прем'єр також зазначив, що в пріоритеті залишили безпеку й оборону - на боротьбу з окупантами спрямують понад 1 трлн грн, це більше 18% ВВП.

"Фінансуємо українську армію самостійно за рахунок внутрішніх ресурсів", - додав Шмигаль.

Дефіцит держбюджету наступного року складе понад 20% ВВП.

"Будемо покривати його за рахунок допомоги партнерів. Нам потрібно залучити 38 млрд доларів. Отримаємо їх від ЄС, США, МВФ та інших донорів", – додав очільник уряду.

Нагадаємо: На засіданні 13 вересня Уряд підтримав проєкт бюджету-2023 та вже наступного дня передав до Верховної Ради. Депутати мали надати свої пропозиції до 1 жовтня та проголосувати держбюджет у першому читанні до 20 жовтня.

7 жовтня Верховна Рада завершила розгляд проєкту держбюджету на 2023 рік у першому читанні: 251 депутат проголосував за прийняття постанови щодо висновків та пропозицій до проєкту.

Згідно із головним кошторисом країни, уряд планує витратити у 2023 році 2,5 трлн грн – на 119,5 млрд грн менше, ніж у поточному.

Найбільша частина – фінансування безпеки та оборони – 17,8% ВВП, або 1,14 трлн грн. Це у чотири рази більше, ніж було закладено у держбюджет-2022. Кошти підуть на зарплати військових, забезпечення армії, ремонт і закупівлю техніки, зброї та інші важливі для оборони речі.

Друга за розміром стаття витрат – пенсії та соціальні виплати – 835 млрд грн, або 35% від усіх видатків. Покривати дефіцит уряд планує, запозичивши 1 686,8 млрд грн. Боргові виплати – 415 млрд грн.

Ідеться про нову програму МВФ та нову програму макрофінансової допомоги від ЄС, пояснює експертка Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Олександра Бетлій. Шмигаль сказав, що держава планує наступного року співпрацювати з МВФ за спеціально розробленою для України програмою.

У 2023 році Україна має намір запозичити близько 12 млрд доларів від МВФ і таку ж суму від ЄС, каже Шмигаль. Цього буде замало, впевнена Бетлій: потрібна додаткова підтримка США.

Як повідомив народний депутат, перший заступник голови Комітету Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк, голосування Верховної Ради за проєкт державного бюджету на 2023 рік перенесли з третього тижня жовтня на початок листопада, повідомив

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог здійснив 22 безуспішні спроби прорвати оборону на Времівському напрямку

На Покровському напрямку противник здійснив 18 безуспішних спроб атакувати наші позиції. Бойові дії ще тривають, ситуація напружена.

16.05.2024 - 09:00

Arrow
Theme

Війна

Вночі росіяни завдали ракетного удару по Херсону

Минулої доби російські загарбники здійснили обстріли чотирьох населених пунктів Херсонської області, загинула одна людина.

15.05.2024 - 09:40

Arrow

Вас це може зацікавити