Уряд Румунії досяг угоди з фермерами, що блокують кордон з Україною

Головна > Економіка > Уряд Румунії досяг угоди з фермерами, що...
Author

Назар Лазебний

16.01.2024, 10:39
Shares

2

Views

473

Румунські фермери блокують два пункти пропуску на кордоні з Україною —  КУРКУЛЬ
GETTY IMAGES

Між Міністерством сільського господарства Румунії та представниками великих сільгоспорганізацій досягнуто угоди, в результаті якої задоволено кілька вимог фермерів, які 6 днів протестували та блокували кордон з Україною.

Як повідомляє Euractiv, міністр сільського господарства Румунії Флорін Барбу зазначив, що угода включає 13 вимог фермерів.

Повідомляється, що обговорення триватимуть і далі, щоб знайти компроміс щодо невирішених вимог.

Уряд зобов’язався повністю субсидіювати всі сільськогосподарські акцизи до 2026 року та негайно ввести в дію положення про субсидовані відсоткові позики.

Один з представників фермерів на переговорах Маріус Міку розповів, що підписана угода не означає негайного припинення протестів, оскільки майбутні переговори з перевізниками, які проходитимуть до четверга, можуть вплинути на їхню тривалість.

За його словами, важливо, щоб уряд надав дозвіл на відступ від обов'язкових правил сівозміни та 4% перелогових земель у кожному господарстві до 31 січня.

Крім того, румунський уряд задовольнив вимоги щодо компенсації збитків, спричинених імпортом з України. Заходи включають чітке маркування зернових та інших товарів і електронний моніторинг пломб за допомогою GPS у порту Констанца.

Барбу заперечив, що Румунія прагне запровадити мита на імпорт зерна з України.

Нагадаємо: 13 січня румунські фермери та аграрії блокували рух вантажівок через міжнародний автомобільний пункт пропуску "Порубне - Сірет" на кордоні з Україною.

Пізніше 13 січня ДПСУ повідомило, що блокування руху вантажних автомобілів через пункт пропуску "Порубне-Сірет" на території Румунії припинено.

Подібний протест знову повторився в неділю, 14 січня. Румунські фермери знову заблокували рух вантажівок через пункт пропуску "Сірет", який розташований навпроти українського КПП "Порубне". Водночас аграрії не висловили точних причин блокування і конкретних вимог.

Румунські ЗМІ раніше повідомляли, що у країні шостий день тривають масштабні протести аграріїв. За даними румунського видання Digi24, 12 січня між протестувальниками та міністрами Румунії відбулися перемовини, в результаті яких прем’єр-міністр Марсель Чолаку заявив про погрози та абсурдні вимоги від фермерів, покинувши дискусію. Зокрема, за його словами, протестувальники просили уряд отримувати бензин і дизель безкоштовно, "як у Венесуелі". Серед інших вимог:

  • скасування контролю перевізників на митниці;
  • припинення зважування вантажівок;
  • скасування обов’язкової наявності GPS-трекерів для прокладання маршрутів;
  • скасування контролю Агентства платежів та інтервенції для сільського господарства;
  • скасування регулярних перевірок технічного огляду для власників тракторів.

Ще однією з вимог румунських фермерів було припинення ввезення до Румунії українського зерна. Також румунські фермери хочуть отримати компенсації внаслідок "значної дестабілізації ринку зерна, спричиненої імпортом дешевого зерна з України, яке не відповідає стандартам ЄС і може поставити під загрозу продовольчу безпеку, а також через транзит українського зерна та насіння олійних культур".

У понеділок, 15 січня, румунські фермери поновили блокування руху вантажних автомобілівчерез пункти пропуску "Сірет" та "Вікову-де-Сус". У Румунії фермери та перевізники протягом чотирьох годин вели перемовини з урядом, однак дійти компромісу не змогли. Відтак заявили про продовження блокади кордону.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити