Уряд Польщі розглядає можливість тимчасового закриття кордону з Україною та припинення товаробміну - Туск

Головна > Економіка > Уряд Польщі розглядає можливість тимчасо...
Author

Ольга Фединчік

28.02.2024, 17:57
Shares

3

Views

211

Туск: ​сварка Польщі та України зараз була б "найбільшим ідіотизмом в історії"
lb.ua

Як зазначив польський прем’єр, Варшава готова до серйозної розмови щодо лімітів на українську агропродукцію, повідомляє Рolskieradio.

"Ми не можемо погодитися на ліміти, які запропонували Брюссель і Київ. Польща пропонуватиме в Брюсселі, і я очікую солідарності всіх, щоби референційним періодом не були 2022 – 2023 роки, тобто війна, коли величезна кількість продукції сюди потрапила, але довоєнний період. Коли ті ліміти на сільськогосподарську продукцію були набагато вищими", - заявив Дональд Туск.

На його переконання, ліміти мають бути жорсткішими, щоб це не зашкодило польським виробникам.

“Не є таємницею, що ми ведемо з українською стороною діалог про тимчасове закриття кордону, повне закриття товарообміну. Про це я також говоритиму з польськими фермерами. Але це було би тимчасове рішення, адже воно також б’є по Польщі”, - наголосив Туск.

Глава польського уряду підкреслив, що Польща має позитивне сальдо у торгівлі з Україною.

"Це було б тимчасове рішення і дуже болюче для обох сторін. Польща має надмір товарообміну з Україною. Ми набагато більше продаємо в Україну, ніж купуємо в Україні. Але різні групи мають різні інтереси. Дехто дуже багато заробляє на тому, що Україна може торгувати без мита, але більшість на цьому дуже багато втрачає. Я готовий навіть прийняти жорстке рішення, якщо йдеться про кордон з Україною", - говорить польський прем'єр.

Він повідомив, що у четвер скликає у Варшаві аграрний саміт, на якому будуть лідери всіх організацій аграріїв, які протестують у Варшаві, на кордоні з Україною. На ньому вирішуватимуться проблеми аграріїв.

Дональд Туск закликав фермерів відмовитися від найрадикальніших вимог – як то вихід Польщі з ЄС чи цілковито закрити кордон з Україною та запросив на зустріч лідерів сільськогосподарських організацій, які протестують по всій Польщі.

За його словами, польська сторона шукає рішень, які захистять польський і європейський ринок від напливу значно дешевших агропродуктів з України.

Нагадаємо: Із 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту фермерів на дорогах, які ведуть до пунктів пропуску. Головними вимогами протестувальників є заборона імпорту української агропродукції яка нібито не відповідає нормам ЄС, повернення дозвільної системи для українських перевізників, дотацій на добрива, компенсацій акцизу на пальне, виплат субсидій, відмова Польщі від європейського зеленого курсу та мають інші вимоги, які не стосуються України.

20 лютого польські фермери почали загальний страйк. цього ж дня польські протестувальники перекрили залізницю поблизу пункту пропуску "Медика" на кордоні з Україною й висипали зерно з вантажного вагона на колії.

23 лютого у залізничному пункті пропуску "Дорогуськ" невідомівисипали з трьох зерновозів ріпак, який прямував до Німеччини.

24 лютого також на залізничній станції "Дорогуськ" невідоміпошкодили вантажні вагони з українськими бобами.

У цих випадках справи розслідувала поліція, і матеріали передавалися до прокуратури. З цього приводу глава МВС Польщі Марцін Кєрвінськийзаявив,що висипання українського зерна з транспортних засобів у Польщі є неприпустимим, польська влада реагуватиме на такі прояви анархії і затримуватиме винуватців.

21 лютого Зеленський публічно звернувся до польської сторони з пропозицією провести зустріч на кордоні за участю урядів та, ймовірно, президентів двох сторін для обговорення ситуації, що склалася внаслідок блокування кордону, та запросив на цю зустріч представників Європейської комісії.

22 лютого глава польського уряду Дональд Туск, відхилив пропозицію про зустріч на кордоні та зазначив, що зустріч урядів України і Польщі відбудеться 28 березня у Варшаві. До цього часу обидві країни працюватимуть на технічному рівні, аби розв'язати економічні проблеми.

22 лютого глава МЗС Дмитро Кулеба провів зустріч із представниками польської влади, на якій обговорили проблемні питання щодо блокади українського кордону польськими фермерами. Обидва уряди налаштовані на вирішення проблемних питань", - зазначив Кулеба.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

14 населених пунктів Херсонщини були під обстрілами російських загарбників упродовж доби, поранена людина

Внаслідок обстрілів пошкоджені 12 багатоповерхівок та 54 приватні будинки.

09.05.2024 - 10:05

Arrow
Theme

Закон

У Кривому Розі затримали інформатора, який наводив ракети на місто

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 12 років тюрми.

08.05.2024 - 10:20

Arrow

Вас це може зацікавити