Урсула фон дер Ляєн закликала створити Європейський оборонний союз

Головна > Міжнародне > Урсула фон дер Ляєн закликала створити Є...
Author

Марія Куренко

18.07.2024, 13:21
Shares

4

Views

334

Урсула фон дер Ляйен пообещала Украине вступление в Евросоюз | Украинская  правда

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн наголошує на необхідності формування справжнього Європейського оборонного союзу для відповідей на виклики з безпеки, що постають перед Європою після початку війни РФ проти України.

Як повідомляє Укрінформ, про це вона заявила під час парламентських слухань у Європарламенті, присвячених перепризначенню її на посаду очільниці Єврокомісії на наступні 5 років.

"Ми маємо надати Україні все, чого вона потребує для спротиву (російській агресії) і перемоги. Це потребує від нас визначення стратегічного вибору для нашого майбутнього. Вперше за десятиліття наша свобода опинилася під загрозою. Це наша відповідальність – зробити все необхідне, щоб захистити громадян ЄС. Захист Європи є європейським обов’язком. Зараз я переконана, що прийшов час будувати справжній Європейський оборонний союз", - наголосила чинна президентка Єврокомісії.

Вона визнала, що, ймовірно, дехто з європейських політиків почувається некомфортно із ідеєю Європейського оборонного союзу, але єдине, що має бути некомфортним для європейців, - це загрози для їх власної безпеки.

"Будемо чіткими: країни-члени й надалі залишатимуть за собою відповідальність за національну безпеку та за власні армії. І НАТО буде залишатися опорою нашої колективної оборони. Але ми знаємо дуже добре, що наші витрати на оборону є надто низькими та неефективними. Наші закордонні витрати є надто високими. Ми маємо, таким чином, створити єдиний ринок для оборони", - зазначила фон дер Ляєн.

За її словами, Європа має більше інвестувати у власну оборону та у сучасні оборонні спроможності, як це було визначено у Версальській декларації Європейської ради у 2022 році.

"Ми маємо інвестувати більше. Ми маємо інвестувати разом. І ми маємо визначити спільні європейські проєкти. Наприклад, (створення) широкої системи протиповітряної оборони – Європейський протиповітряний щит, - не лише для того, щоб захистити наш повітряний простір, але також як символ потужної єдності Європи у справах оборони», - додала фон дер Ляєн.

Нагадаємо: Сьогодні, 18 липня, депутати Європейського парламенту голосуватимуть щодо кандидатури Урсули фон дер Ляєн на посаду президента Єврокомісії на наступний термін з 2024 по 2029 роки.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Політика

Громадські об’єднання США закликали Держдеп використати виділені Україні мільярди доларів, які можуть “згоріти” у кінці вересня

До Держдепу звернулися, зокрема, такі організації, як Nova Ukraine, Leleka Foundation та 107 відділення Союзу українок Америки.

05.09.2024 - 10:36

Arrow

Вас це може зацікавити