Урологічні проблеми у чоловіків: що покаже комп’ютерна томографія

Головна > Спорт > Урологічні проблеми у чоловіків: що пока...
Author

Олександр Талов

09.09.2022, 16:36
Shares

0

Views

686

Урологічні проблеми у чоловіків: що покаже комп’ютерна томографія
null

Комп’ютерну томографію (КТ) називають досконалою версією рентгена. Під час процедури пошарово відбувається сканування обраної ділянки тіла, що дає змогу вчасно побачити найдрібніші патології. Особливо цінні результати дослідження для діагностики урологічних проблем у чоловіків.

Сумісно з експертами медичного центру “Омега-Київ”, ми розповімо, які хвороби допомагає виявити КТ та які органи сечовидільної системи підлягають скануванню.

Одразу попереджаємо: перш ніж записуватися на КТ, поцікавтеся, яка на прийом уролога ціна та запишіться на консультацію до цього фахівця. Адже томографію проводять лише після медичного огляду пацієнта та за призначенням уролога, бо під час процедури використовують іонізуюче випромінювання.

Які урологічні проблеми діагностують за допомогою КТ

Більшість урологічних недугів на ранніх стадіях не мають жодної симптоматики, тому варто відвідувати уролога регулярно. Статева дисфункція, біль при сечовиділенні, аномальні виділення з сечовивідного каналу можуть з’явитися, коли хвороба вже перейшла у хронічну форму або загострилась.

У цьому разі томографія допомагає виявити:

  • запальні процеси (хронічний простатит);
  • наявність об’ємних новоутворень: пухлин, кіст, каменів у сечовивідних шляхах;
  • аномалії в будові органів;
  • наявність метастаз та ступінь їхнього розростання.

Ба більше, комп’ютерна томографія ціна якої залежить від зони сканування, допомагає дізнатися все про стан:

  • передміхурової залози - на знімках лікар бачить структуру залози, а також її розмір і співвідношення з сусідніми тканинами та лімфовузлами. На підставі цього можна говорити про наявність або відсутність запалення, аденоми або запущеного раку.
  • сечового міхура та нирок - знімки КТ показують, як саме розростається пухлина, в який бік ростуть метастази та наскільки уражені лімфатичні вузли поруч.

Також КТ призначають для визначення особливостей утворених у нирках каменів та оцінки тяжкості травм заочеревинного простору.

У чому переваги КТ для урології

Переваги КТ в урології важко переоцінити. По-перше, це висока інформативність. На відміну від рентгену, що робить єдиний знімок в одній площині, комп’ютер сканує орган досконально. Фактично комп’ютер томографа обробляє та групує велику кількість рентгенівських зрізів (знімків), щоб зробити 3D-проекцію.

По-друге, під час діагностики стану судин та пухлини можна використати контрастне підсилення, що ще більше прояснить клінічну картину. Тому обирайте медичні центри, де роблять КТ з контрастом, зокрема багатопрофільний медичний центр Омега-Київ в столиці.

Кому не можна робити сканування

Попри переваги комп’ютерного сканування, діагностика має ряд протипоказань. Зокрема, перепоною для дослідження є надмірна вага пацієнта. Максимально допустима - 120-150 кг (залежно від моделі томографа). Також інший вид дослідження необхідно обрати, коли пацієнтові важко лежати нерухомо через біль або неврологічну хворобу.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Сили оборони знищили 28 "шахедів" у семи областях України 

Також минулої доби на Херсонському напрямку було знищено розвідувальний БпЛА "Supercam" та ударний "Ланцет", а на Одещині розвідувальний безпілотник "...

21.05.2024 - 08:58

Arrow
Theme

Енергетика

Дефіцит електроенергії зменшився через потепління, але досі суттєвий - можливі відключення ввечері

Графіки погодинних відключень можуть бути застосовані при перевищенні визначених обсягів лімітів споживання.

20.05.2024 - 13:12

Arrow

Вас це може зацікавити