Управління активами інвестиційного фонду

Головна > Культура > Управління активами інвестиційного фонду
Author

Марія Куренко

30.03.2022, 00:01
Shares

2

Views

420

Управління активами інвестиційного фонду
null

Що таке інститути спільного інвестування (ІСІ)?

ІСІ - це форма колективного інвестування: пайового (ПІФ) чи корпоративного (КІФ), за якої кошти учасників об’єднуються та передаються компанії з управління активами (КУА), для їх подальшого інвестування в різні активи (цінни папери, нерухомість, інтелектуальна власність тощо) з метою отримання інвестиційного доходу.

Чому інститути спільного інвестування набули такої популярності?

Податковий кодекс України передбачає, що будь-які доходи від діяльності ІСІ звільняються від оподаткування податком на прибуток, оподатковується лише виведений капітал, тобто дивіденди. В той же час, абсолютна більшість українських компаній, перебуваючи на загальній системі оподаткування зобов’язані сплачувати податок на прибуток у розмірі 18%.

Оподаткування дивідендів ІСІ має особливості, в залежності від статусу інвестора:

  • Інвестори - юридичні особи, виводячи прибуток мають відобразити його у складі фінансового результату, нарахувати на нього податок на прибуток і після його сплати зможуть розподілити дивіденди між фізичними особами - учасниками. Такі дивіденди оподатковуються за ставкою 5% - ПДФО та 1,5% - військовий збір.
  • Інвестори - фізичні особи оподатковують свій дохід від участі в інвестиційному фонді з загальним податковим навантаженням 10,5% (9% - ПДФО та 1,5% військовий збір).

Завдяки особливостям оподаткування інвестиційні фонди також використовують, для оптимізації податкового навантаження на бізнес.

Як обрати інвестиційний фонд?

Законодавство розділяє інвестиційні фонди на:

  • корпоративні (КІФ);
  • пайові (ПІФ).

Основною різницею між КІФ та ПІФ є можливості інвестора щодо здійснення нагляду та контролю за діяльністю фонду. Так, КІФ має статус юридичної особи, яка створюється у формі акціонерного товариства. Таким чином, інвестор має можливість контролювати роботу фонду через участь в органах управління - Загальних зборах акціонерів чи через призначення членів Наглядової ради. Натомість ПІФ не наділений статусом юридичної особи, повне управління активами такого фонду здійснює КУА.

Отже, ПІФ фактично є гуртом інвесторів, які об’єднали свої кошти у спільному фонді, та повністю передали права на управління активами КУА. В той же час КІФ - універсальний інструмент, який надає інвестору більші можливості, щодо оптимізації та контрою.

Найпопулярнішою сферою застосування ІСІ є управління нерухомістю через КІФ.

На сьогодні КІФ займають домінуюче положення на ринку ІСІ, адже можуть створюватись для інветування практично в будь-які активи.

Управління нерухомістю через інвестиційні фонди здійснюється компаніями з управління активами (КУА). Вказані юридичні особи є ліцензованими учасниками фондового ринку. Їх діяльність контролюється державою через Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку. Діяльність КУА спрямована на ефективне управління активами інвесторів та має забезпечити отримання ними високих прибутків при низьких ризиках.

До якої КУА звернутись?

Обираючи КУА необхідно звернути увагу на:

  • кейси компанії;
  • види активів, що знаходяться в управлінні;
  • професійну репутацію компанії на фондовому ринку;
  • досвід та ділові якості менеджменту КУА.

Якщо Вас цікавить управління нерухомістю через корпоративні фонди, однак не знаєте якій КУА довіритись, скористайтесь досвідом провідних гравців, таких як FOZZY GROUP, НОВА ПОШТА, KASTA, SPORT LIFE. Ці бренди довіряють КУА Інвестиційні Партнери https://ip-am.com.ua/service/upravlinnia-nerukhomistiu-cherez-kif/

Компанія безперервно працює на фондовому ринку, починаючи з 2008 року; станом на початок 2022 року в управлінні компанії перебувають активи, в тому числі й нерухомість понад трьох десятків фондів.

Таким чином, маючи певні вільні активи, можна отримувати дохід, щоб дохід був максимальним, управління активами ефективним, а ризики мінімальними варто звернутись до надійної компанії з управління активами

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити