Укренерго провело аукціон електроенергії на постачання до Молдови

Головна > Економіка > Укренерго провело аукціон електроенергії...
Author

Олександр Талов

10.04.2023, 14:58
Shares

0

Views

621

Укренерго провело аукціон електроенергії на постачання до Молдови

focus.ua

​"Укренерго" провело перший аукціон з розподілу пропускної спроможності міждержавних мереж для експорту електроенергії у Молдову, йдеться про постачання 11 квітня.

Про це повідомила пресслужба НЕК, інформує Інфокурс.

"За результатами аукціону було розподілено 51% (330 з 650 МВт) всієї доступної пропускної спроможності мереж у цьому напрямку серед чотирьох учасників. Зважаючи на війну в Україні та пов'язані з цим ризики, наразі доступ до міждержавних перетинів розподіляється лише на короткостроковий період на добових аукціонах", - зазначили у компанії.

Сьогодні, 10 квітня, відбудеться аукціон з розподілу 80 МВт пропускної спроможності міждержавного перетину у напрямку Польщі на дату постачання 12 квітня.

В "Укренерго" повідомили, що також наразі узгоджується можливість відкриття експорту у Словаччину.

Раніше у Міністерстві енергетики дозволили експорт електроенергії за умови профіциту. Відповідний наказ підписав міністр енергетики Герман Галущенко. Експорт здійснюватиметься тільки за умови забезпечення українських споживачів електроенергією, пояснив він. Українська енергосистема вже майже два місяці працює без обмежень споживачів, із запасом потужності, за даними Міненерго.

Нагадаємо: З 30 червня до 9 жовтня "Укренерго" заробила 4,9 млрд грн за доступ до перетину зі Словаччиною та Румунією. Цими коштами держава виплатила борги перед зеленою генерацією.

Навіть після того, як була зупинена Запорізька атомна електростанція, що більше 7 місяців знаходиться в російській окупації, Україна виконувала свої зобов’язання перед європейськими партнерами з експорту електроенергії, зазначив Галущенко. Після масованих ракетних обстрілів української енергосистеми, Міненерго заборонило експорт електроенергії з 11 жовтня 2022 року.

Росія упродовж пʼяти місяців руйнувала українську енергосистему. Як повідомляв прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні Уряду, з 10 жовтня відбулося 10 хвиль обстрілів української енергосистеми. На початок грудня були пошкоджені усі ТЕС та ГЕС, близько 40% обʼєктів високовольтної мережі.

За даними "Укренерго", максимальна пропускна спроможність для експорту електроенергії до Європи – 400 МВт, а імпорту – 850 МВт. Це невеликий обсяг. Для порівняння: Україна на добу споживає 14 000–18 000 МВт. Торік Україна експортувала електроенергію до ЄС протягом червня – жовтня. Наприклад, тільки за вересень дохід від експорту становив 150 млн доларів. Тоді ціна електроенергії у Словаччині та Румунії була на рівні 400доларів/МВт·год, в Україні – 89 доларів/МВт·год. Різниця у цінах становила 300–400%.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити