Українські льотчики пройдуть "ознайомче навчання" на винищувачах Gripen

Головна > Закон > Українські льотчики пройдуть "ознайомче ...
Author

Ольга Фединчік

16.06.2023, 17:38
Shares

1

Views

996

Українські льотчики пройдуть

uprom.info

Міністерство оборони Швеції підтвердило, що українські льотчики візьмуть участь в "ознайомчому навчанні" на шведських винищувачах JAS 39 Gripen.

Про це йдеться у заяві Міноборони Швеції, передає Цензор.НЕТ.

Збройним силам Швеції "буде доручено провести ознайомче навчання українських пілотів та авіаційного технічного персоналу на літаку JAS 39".

"Передумовами є те, що Збройні сили України висловили бажання мати можливість оперативно оцінити JAS 39, оскільки одним з найбільш нагальних заходів є посилення протиповітряної оборони України сучасною винищувальною авіаційною системою", – додали у відомстві.

Шведський винищувач JAS 39 Gripen створювався у 1980-х роках під можливий конфлікт з СРСР. Він простий в обслуговуванні, невибагливий до злітно-посадкових смуг, дешевий в експлуатації, має високу бойову ефективність.

Загалом існує три покоління Gripen: A (одномісний)/B (двомісний), C/D та E/F. Всі вони дооснащені сучасними цифровими системами, радарами та навігацією. JAS 39 Gripen має 10 точок підвісу озброєння і здатен нести різноманітні ракети різних класів. Радіус бойової роботи літака досягає 1 300 км. Загальна дальність польоту — 3 250 км.

JAS 39 Gripen дешевші за F-16 і легші в опануванні, проте їх не так багато і Швеція офіційно не готова поки передавати їх Україні.

Нагадаємо: Як повідомляла Європейська правда, вчора міністр оборони України Олексій Резніков після засідання контактної групи у форматі "Рамштайн" повідомив, що отримав зобов’язання від союзників про старт навчань для українських пілотів на західних винищувачах.

Данія та Нідерланди очолили європейську групу з навчання українських пілотів на F-16. Вони стануть першими країнами, які почнуть готувати українських пілотів до польотів на винищувачах F-16, інші країни приєднаються згодом. Данія пропонує навчати українських пілотів на F-16 на своїй військовій базі

16 травня Британія оголосила про початок роботи міжнародної коаліції країн, які навчатимуть українських пілотів літати на західних винищувачах четвертого покоління, зокрема й на F-16. До коаліції увійшли США, Нідерланди, Бельгія, Данія і Португалія.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити