Україна з 30 червня відновить експорт електроенергії до Європи

Головна > Економіка > Україна з 30 червня відновить експорт ел...
Author

Ольга Фединчік

28.06.2022, 17:28
Shares

2

Views

588

Україна з 30 червня відновить експорт електроенергії до Європи

interfax.com.ua

Україна та ЄС відновлюють міждержавну торгівлю електроенергією.ENTSO-E погодило відновлення експорту української електроенергії до ЄС з 30 червня 2022 року.

Про це повідомили в пресслужбі "Укренерго", інформує Інфокурс.

27 червня оператори системи передачі (ОСП) континентальної Європи ENTSO-E визнали, що "Укренерго" разом з операторами Румунії, Словаччини та Угорщини виконали всі необхідні для цього технічні передумови, повідомили в ENTSO-E.

"На першому етапі доступна пропускна спроможність міждержавних перетинів (експорт/імпорт) розподілятиметься лише на добових аукціонах і буде обмежена обсягом до 100 МВт, а також підлягатиме щоденному аналізу", - зазначили в "Укреерго.

При цьому наразі розподіляються лише перетини в напрямку Румунії. Перший аукціон на розподіл пропускної спроможності до Румунії проходить сьогодні, 28 червня, з днем постачання на 30 червня.

"Сьогодні "Укренерго" та інші європейські ОСП можуть говорити про велику енергетичну перемогу… Цей крок – початок нашого шляху до досягнення глобальних цілей", – зазначив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Він підкреслив, що виконання вимог ENTSO-E для відкриття експорту могло зайняти близько року, але, як і синхронізація, вдалося це зробити в неймовірно швидко. Було виконано шість технічних передумов, які виконали «Укренерго», українські енергетичні компанії та ОСП суміжних країн для відновлення торгівлі електроенергії з ЄС після синхронізації з енергосистемою ENTSO-E, необхідні для забезпечення відповідності ключовим пріоритетам та принципам ENTSO-E.

"Цей важливий крок менш ніж через чотири місяці після екстреної синхронізації демонструє рішучу відданість європейських операторів передачі щодо підтримки України у відновленні її енергосистеми", – зазначили в ENTSO-E.

Нагадаємо: Українська енергосистема працює синхронно з енергомережею континентальної Європи ENTSO-E з 16 березня 2022 року.

30 березня відновлено експорт електроенергії з України до Польщі, а в травні – до Молдови.

7 червня ENTSO-E погодилося покроково відновлювати експорт української електроенергії до Європи та визначило ключові передумови для початку цього процесу.

Прем’єрміністр Денис Шмигаль завив, що до кінця року Україна планує експортувати в ЄС близько 800 МВт електроенергії на добу, що за його словами, допоможе Європі відмовитися від споживання російського вугілля та зменшити споживання російського газу.

За поточними цінами в Європі енергосистема України отримає від експорту до €150 млн щомісяця.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити