Україна виграла справу щодо Скіфського золота в Апеляційному суді Амстердама

Головна > Політика > Україна виграла справу щодо Скіфського з...
Author

Олександр Талов

26.10.2021, 14:22
Shares

3

Views

570

Україна виграла справу щодо Скіфського золота в Апеляційному суді Амстердама

spadok.org.ua

Апеляційний суд Амстердама ухвалив повернути Україні «"Скіфське золото" з музеїв анексованого Криму, яка зараз перебуває у Нідерландах.

Цим рішенням апеляційний суд підтвердив попереднє рішення окружного адміністративного суду столиці Нідерландів від 14 грудня 2016 року.

Про перемогу повідомив у Twitter президент Володимир Зеленський.

"Довгоочікувана перемога України в суді Амстердама! "Скіфське золото" повернеться до України. Вдячний суду за справедливе рішення, а командам Мін'юсту, МЗС та Мінкультури та інформаційної політики за результат. Ми завжди повертаємо своє. Спочатку повернемо "скіфське золото", а потім і Крим", – написав президент.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у видеокоментарі привітав рішення суду і назвав це великою перемогою.

"Ми повернемо собі не просто музейні експонати, а частину нашого національного коду. Реліквії, які свідчать про тисячі років нашої історії", – зазначив він.

Міністр додав, що міжнародне право – не швидке, але невідворотне.

У той же час представники влади Росії назвали рішення політизованим.

"Набрання чинності цим рішенням означає грубе порушення права народу Криму на доступ до власної культурної спадщини, яке було гарантовано низкою міжнародно-правових актів", - сказав співробітник постійного представництва Криму при президенті Росії Олександр Молохов.

Він також висловив надію, що влада Росії найближчим часом подасть касаційну скаргу до Верховного суду Нідерландів, щоб виконання рішення про передачу золота Україні було припинено.

Нагадаємо: Справа стосується музейної колекції "Крим. Золотий острів у Чорному морі". Суть справи полягає у поверненні в Україну "скіфського золота", яке було відправлено з кримських музеїв на виставку в археологічному музеї Аллард Пірсон в Амстердамі ще до анексії півострова Росією. Виставка тривала з 7 лютого по 31 серпня 2014 року, проте через анексію не змогла повернутися до кримських музеїв, оскільки музей Аллард Пірсонона не мав повної ясності кому він повинен повернути твори мистецтва.

21 січня 2015 року в Нідерландах розпочався судовий процес у справі про повернення в Україну "скіфського золота".

14 грудня 2016 року окружний суд Амстердама ухвалив рішення про повернення Україні експонатів із кримських музеїв. У суді також було зазначено, що Україна має право на повернення музейних цінностей відповідно до положень Конвенції ЮНЕСКО. За рішенням суду Крим не є суверенною країною і тому не може претендувати на музейну колекцію як культурну спадщину. Суд також ухвалив, що Україна має компенсувати витрати за зберігання колекції в музеї Амстердама, а музеї Криму мають виплатити Україні та музеям Амстердама 2800 євро як відшкодування витрат.

У зв'язку із цим у серпні 2017 року музеї окупованого Криму подали апеляційну скаргу на рішення окружного суду Амстердама.

В апеляційному провадженні Україна вимагала відведення судді, підозрюючи його у упередженості через зв'язок із адвокатами кримських музеїв.

У листопаді 2019 року Апеляційний суд у Гаазі відмовив Україні у відводі судді, заявивши, що для цього немає підстав.

28 жовтня 2020 року після надання українською стороною додаткових матеріалів, що вказують на упередженість судді та його зв'язок із Російською Федерацією, суд задовольнив клопотання України щодо відведення судді. У листопаді було призначено нового суддю.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог здійснив 22 безуспішні спроби прорвати оборону на Времівському напрямку

На Покровському напрямку противник здійснив 18 безуспішних спроб атакувати наші позиції. Бойові дії ще тривають, ситуація напружена.

16.05.2024 - 09:00

Arrow
Theme

Війна

Вночі росіяни завдали ракетного удару по Херсону

Минулої доби російські загарбники здійснили обстріли чотирьох населених пунктів Херсонської області, загинула одна людина.

15.05.2024 - 09:40

Arrow

Вас це може зацікавити