Україна та Велика Британія підписали Декларацію єдності

Головна > Культура > Україна та Велика Британія підписали Дек...
Author

Назар Лазебний

09.02.2023, 10:49
Shares

3

Views

531

Україна та Велика Британія підписали Декларацію єдності

Офіційний сайт Президента України

Президент України Володимир Зеленський підписав з прем’єр-міністром Сполученого Королівства Ріші Сунаком Декларацію єдності щодо союзницької взаємодії та взаємопідтримки.

Про це Зеленський сказав під час спільної пресконференції двох лідерів, інформує Інфокурс.

"Ми підписали з паном прем’єр-міністром «Декларацію єдності» – документ, що фіксує принципи нашої взаємодії та взаємопідтримки. Союзницької взаємодії та взаємопідтримки. Це новий рівень відносин", – сказав Зеленський.

Великобританію та Україну об'єднує спільна віра в те, що нації мають бути суверенними, демократичними та вільними.

"Неспровоковані атаки Росії на Україну з 2014 року та її повномасштабне вторгнення минулого року, коли росія жорстоко напала на Україну та її громадян. - це атака на безпеку Європи та права людини визначати своє майбутнє. Вони загрожують нашій свободі. Наші країни стоять пліч-о-пліч перед цією агресією. Ми найближчі друзі і найвідданіший із партнерів. Натхненний героїзмом та стійкістю української нації, ми єдині, як ніколи раніше. Ми поділяємо спільну мету", - йдеться у тексті декларації.

Також у декларації зазначається, що Велика Британія та Україна рішуче відкидають спроби росії щодо силової зміни кордонів. Країни поділяють цінності щодо суверенітету та самовизначення та рішуче заявляють, що звірства, вчинені росією ніколи не мають повторитися.

Військова, гуманітарна та економічна підтримка Великобританії після вторгнення сягнула майже 4 млрд фунтів стерлінгів. Великобританія пишається тим, що є найбільшим постачальником військової допомоги Україні після США, зокрема її допомога Україні у 2022 році склала 2,3 млрд фунтів стерлінгів.

Щодо військової допомоги Лондон наголошує, що допоможе в довгостроковій розбудові Збройних Сил України, а напередодні саміту НАТО у Вільнюсі працюватиме з членами Альянсу над "поглибленням оперативної сумісності України з НАТО і прискоренням переходу України на стандарти НАТО".

Велика Британія також продовжуватиме допомагати у відновленні української енергосистеми та інших об'єктів цивільної інфраструктури, працюватиме разом з Україною для продовження Чорноморської зернової ініціативи, а також продовжувати санкційний тиск на росію – включно з використанням заморожених російських активів на користь України.

"Великобританія вітає "формулу миру з десяти пунктів" президента Зеленського і підтримує принципи, що містяться в ній. Великобританія готова відігравати провідну роль у прийнятті конкретних кроків з досягнення миру" ,- зазначається у декларвації.

Окремо було анонсовано проведення 21-22 червня в Лондоні Конференції з відновлення України.

"Ми впевнені, що разом з нашими союзниками і партнерами ми переможемо незаконне і неспровоковане вторгнення Росії і побудуємо сильну Україну, де пануватимуть мир і процвітання", – підсумовується в "Лондонській декларації єдності".

Нагадаємо: Президент України Володимир Зеленський у середу перебував з візитом у Великій Британії, де виступив перед парламентом тасеред іншого заявив, що Україні потрібні літаки.

Також Президент зустрівся з королем Великої Британії Карлом ІІІ у Букінгемському палаці.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити