Україна та Канада оновили угоду про вільну торгівлю

Головна > Економіка > Україна та Канада оновили угоду про віль...
Author

Назар Лазебний

20.03.2024, 09:29
Shares

3

Views

435

Сенат парламенту Канади ухвалив у третьому читанні законопроєкт C-57, яким імплементується модернізована угода про вільну торгівлю між Україною та Канадою (CUFTA).

Про це повідомила посол України в Канаді Юлія Ковалів.

Угода була підписана 22 вересня 2023 під час візиту Президента України Володимира Зеленського до Оттави.

У лютому цього року Палата Громад Парламенту Канади підтримала угоду більшістю голосів підтримала Угоду та направила її до Сенату для затвердження.

Повідомляється, що після ухвалення сенатом угода буде направлена до офісу Генерал-губернатора Канади для отримання Royal Assen ("королівської згоди"), що має завершити процедуру ратифікації CUFTA в Канаді, пояснила Ковалів.

Оновлена угода про вільну торгівлю включає нові окремі глави та положення про:

  • торгівлю послугами (в тому числі фінансовими);
  • інвестиції;
  • тимчасовий вʼїзд для бізнесменів;
  • телекомунікації;
  • цифрову торгівлю;
  • працю та навколишнє середовище;
  • інші положення

Основними відмінностями нової угоди стане те, що на додаток до скасування тарифів Україна і Канада розширюють можливості для підприємств, які мають не тільки українську, а ще й іноземну складову в своїй продукції.

Ще одним важливим елементом угоди стане те, що вона буде дозволяти сторонам все, що не заборонено.

Ковалів зазначила, що ця угода стане важливим інструментом сприяння українським компаніям у виході на канадський ринок та участі канадських компаній у відбудові України.

На думку міністра торгівлі Канади Мері Енджі, угода "сприятиме відкритій, передбачуваній та інклюзивній торгівлі, підвищить прозорість, зменшить затрати для підприємців й підтримає економічне відновлення й довготерміновий успіх України".

"Угода зміцнює наші торговельні відносини, заохочує інновації та сприяє економічному зростанню канадців й українців, створюючи хороші робочі місця й користь на місцях", – зауважила Енджі, яку цитує «Укрінформ».

Міністр наголосила, що "після перемоги у війні України, канадські бізнеси та експортери будуть готові до відбудови, оскільки модернізована угода про вільну торгівлю створить необхідні рамки».

Нагадаємо: Угода про вільну торгівлю між Канадою та Україною набула чинності 1 серпня 2017 року. Вона дозволила скасувати імпортні мита на більшість товарних позицій.

На рівні урядів Україна та Канада оновили угоду у квітні 2023 року. А підписана вона була 22 вересня минулого року під час візиту президента Володимира Зеленського до Оттави.

У лютому 2024 року Палата Громад Парламенту Канади підтримала угоду більшістю голосів та направила її до Сенату для затвердження.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Пошкоджено обʼєкти критичної інфраструктури внаслідок ракетної атаки на Кіровоградську та Запорізьку області

Травмовано дитину 8 років. Руйнувань, за попередніми даними, зазнали 13 приватних будинків та майже 30 гаражів.

08.05.2024 - 09:22

Arrow
Theme

Політика

В "інавгурації" Путіна візьмуть участь представники семи країн ЄС, в тому числі Франції - Reuters 

У Держдепі США також заявили, що не відправлятимуть представника на "інавгурацію", проте Путіна досі вважають президентом.

07.05.2024 - 12:33

Arrow

Вас це може зацікавити