Україна та Бельгія уклали угоду про гарантії безпеки

Головна > Політика > Україна та Бельгія уклали угоду про гара...
Author

Олександр Талов

28.05.2024, 13:15
Shares

2

Views

911

Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо, Офіс президента України

Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо у Брюсселі підписали двосторонню угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Бельгія стала 11-тою країною, з якою Україна уклала двосторонню безпекову угоду на виконання положень спільної декларації G7, ухваленої у Вільнюсі 12 липня минулого року.

Згідно документу Бельгія виділить Україні на військову допомогу щонайменше 977 млн євро цього року. Таке зобов’язання, а також готовність надавати підтримку нашій країні протягом десятирічного терміну дії угоди закріплені в цьому документі.

Уперше в такій безпековій угоді вказана конкретна кількість військових літаків, які нададуть Україні, – 30-ть літаків F-16 до 2028 року.Зазначається, що перші винищувачі мають бути передані вже цьогоріч.

Бельгія гарантує, що надаватиме своєчасну безпекову допомогу, сучасну військову техніку та озброєння з урахуванням потреб України у сфері військово-повітряних сил та протиповітряної оборони, морської безпеки, розмінування та в межах коаліції з питань боєприпасів і сприятиме проведенню військових тренувань.

Окремі блоки документа присвячені двосторонній співпраці в оборонній промисловості, підтримці Української формули миру, посиленню санкцій, відшкодуванню збитків, притягненню РФ до відповідальності, використанню на потреби України конфіскованих російських активів та допомозі в економічному відновленні й відбудові.

Також буде поглиблюватись співпраця у сферах розвідки, кібербезпеки та протидії дезінформації.

В угоді Бельгія підтверджує підтримку майбутнього членства України в ЄС і НАТО.

Нагадаємо: Україна уклала вже десять двосторонніх безпекових угод: з Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією та Іспанією. Цей документ підписують на виконання Спільної декларації G7 про підтримку України.

27 травня безпекову угоду було підписано із Іспанією. Вона передбачає, що Іспанія надасть допомогу на 1 млрд євро, щоб посилити спроможність України.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Міноборони США знайшло ще 2 млрд доларів на зброю для України 

Помилка на 6,2 млрд доларів відкрила шлях для відправки до Києва ще мільярдів доларів, зазначає агентство.

26.07.2024 - 10:41

Arrow
Theme

Міжнародне

Глава МЗС Румунії Одобеску підтвердила виявлення уламків "шахедів" на території країни 

Румунія поінформувала про інцидент своїх союзників і координує з ними свої дії.

25.07.2024 - 13:43

Arrow

Вас це може зацікавити