Україна призупинила новий тимчасовий зерновий коридор через загрозу від літаків РФ 

Головна > Економіка > Україна призупинила новий тимчасовий зер...
Author

Назар Лазебний

26.10.2023, 15:19
Shares

3

Views

838

agroportal.ua

Україна призупинила використання нового чорноморського зернового коридору через загрозу з боку російських військових літаків.

Про це повідомила консалтингова компанія Barva Invest з посиланням на Адміністрацію морпортів України , інформує Інфокурс.

"Увечері 25 жовтня АМПУ опублікувала повідомлення про те, що рух суден до та з коридору буде призупинено з 26 жовтня 2023 року", - зазначили в Barva Invest.

Повідомляється, що таке призупинення де факто діє вже протягом останніх двох днів через рішення військових, які посилалися на "вибухову загрозу", що виникла внаслідок збільшення активності російської авіації.

Попередньо, заборона діятиме 26 жовтня, але не виключено що вона буде продовжена, зазначили в Barva Invest.

У свою чергу речниця Об'єднаного координаційного центру Південного оперативного командування Наталія Гуменюк, повідомила, що російська тактична авіація продемонструвала підвищену активність поблизу морського торговельного шляху над Чорним морем.

"Протягом кількох днів не спостерігалося наближення російських літаків до морських транспортних шляхів. Однак зрештою вони активізувалися і скинули чотири вибухові пристрої",- зазначила вона.

На її думку, ці події можуть свідчити про спроби Російської Федерації дискредитувати Збройні Сили України та перешкоджати руху кораблів.

Можливі наслідки призупинки зернового коридору

Фахівці підкреслюють, що такі неочікувані обмеження означають простої суден.

Додаткові витрати, які виникнуть у результаті зупинок гуманітарного коридору, ляжуть на плечі виробників продукції.

"Ці неочікувані обмеження означають простої суден. Очікуємо на негативну реакцію бізнесу на відсутність прогнозованості. Ті учасники ринку, які зараз зі своєї кишені виплачують гроші за простої, при подальшій діяльності в Україні будуть закладати ці ризики та перекладати додаткові затрати вниз по логістичному ланцюжку", - прогнозують в Barva Invest.

Нагадаємо: На початку серпня 2023 року Військово-морські сили Збройних сил України оголосили нові тимчасові маршрути руху цивільних суден до/з чорноморських морських портів України. Станом на 23 жовтня тимчасовим коридором у Чорному морі загалом пройшли 46 суден загальним дедвейтом 1,831 млн тонн, із яких 25 вийшли завантаженими і успішно подолали зворотний шлях.

Як повіідомляв міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський, за час із початку роботи тимчасового морського коридору з портів Великої Одеси експортовано майже 700 тис. тонн зерна переважно в країни Європи та Африки.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити