Україна отримала пʼятий транш МВФ на 2,2 млрд доларів в рамках EFF

Головна > Економіка > Україна отримала пʼятий транш МВФ на 2,2...
Author

Марія Куренко

03.07.2024, 11:46
Shares

0

Views

110

$880 млн: Україна отримає четвертий транш від МВФ найближчим часом. Читайте  на UKR.NET
Максим Ємельянов/Zoonar/picture alliance

До держбюджету України надійшов п’ятий транш обсягом близько 2,2 млрд доларів (1,7 млрд СПЗ) від Міжнародного валютного фонду (МВФ) в рамках чотирирічної програми Механізму розширеного фінансування Extended Fund Facility.

Як повідомила пресслужба Міністерства фінансів,Уряд спрямує перераховану суму на фінансування критичних видатків бюджету, соціальних допомог, зарплат медиків та учителів.

"За 14 місяців функціонування програми EFF, Україна успішно пройшла вже чотири перегляди, що дозволило залучити близько 7,6 млрд доларів США з передбачених програмою 15,6 млрд доларів США. Ми продовжуємо активно працювати над провадженням спільно визначених реформ за Програмою, що сприяє забезпеченню макрофінансової стабільності та створює умови для подальшого відновлення і розвитку економіки України на шляху до вступу в ЄС”, — зазначив Міністр фінансів України Сергій Марченко.

Для отримання чергового траншу Україна виконала важливу домашню роботу та успішно пройшла четвертий перегляд програми. Це сталося вперше у двосторонніх відносинах з МВФ, зазначив Шмигаль.

Наступні заходи, які Україна повинна буде вжити до п’ятого перегляду визначено у спільному Меморандумі України та МВФ про економічну та фінансову політику. Зокрема, це продовження структурних реформ, що охоплюють державні фінанси, фінансовий сектор, монетарну та валютно-курсову політику, урядування, боротьбу з корупцією та енергетичний сектор, йдеться у пресрелізі Мінфіну.

Таким чином, від початку 2024 року Україна отримала 16 млрд доларів зовнішнього фінансування, з яких 15 млрд доларів надано як кредити і 1 млрд доларів у формі безповоротних грантів.

Найбільше коштів від початку 2024 року Україна отримала від ЄС, який надав три кредити на загальну суму 8,5 млрд доларів.

Нагадаємо: 31 березня рада виконавчих директорів МВФ затвердила чотирирічну програму розширеного фінансування (The Extended Fund Facility) обсягом 15,6 млрд доларів. Програма входить до загального пакета підтримки України міжнародними партнерами на суму 115 млрд доларів. Ключова мета програми – підтримання фіскальної, зовнішньої, цінової та фінансової стабільності в умовах надзвичайно високого рівня невизначеності, відновлення боргової стійкості в перспективі як за базовим, так і за песимістичним сценаріями. Програма спрямована на просування реформ і зміцнення інституцій для стимулювання сталого довгострокового економічного зростання на тлі післявоєнної відбудови та набуття Україною членства в ЄС.

23 травня місія МВФ розпочала роботу щодо першого перегляду програми розширеного фінансування EFF з Україною.

До цього Україна вже отримала чотири транші загальним обсягом 5,4 млрд доларів, у тому числі 0,9 млрд доларів у березні.

28 червня Рада директорів МВФ схвалила четвертий перегляд програми EFF. Загалом у 2024 році програма EFF передбачає 5,3 млрд доларів бюджетної допомоги Україні.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

На Київщині через падіння уламків БпЛА пошкоджені будинки

Обійшлося без влучань в об’єкти житлової та критичної інфраструктури. Постраждалі також відсутні.

05.07.2024 - 09:44

Arrow
Theme

Війна

ЗСУ знищують залишки ворожої ДРГ, яка зайшла в Сотницький Козачок на Харківщині 

Ворог намагається створити додаткові точки напруження вздовж державного кордону, використовуючи тактику дій ДРГ.

04.07.2024 - 14:33

Arrow

Вас це може зацікавити