Україна ініціює створення автомобільного "зеленого коридору"з Молдовою і Румунією

Головна > Економіка > Україна ініціює створення автомобільного...
Author

Олександр Талов

25.10.2023, 15:29
Shares

2

Views

172

ᐉ Українські ціни не влаштовують: фермер розповів, куди і як він продає  зерно - Журнал Агроном
.agronom.com.ua

Україна ініціює створення "зеленого коридору" між пунктами пропуску "Рені (Україна) – Джюрджюлешти (Молдова) – Галац (Румунія)" для пришвидшення руху товарів та експорту української аграрної продукції.

Про це повідомила пресслужба Мінінфраструктури, інформує Інфокурс.

Створення "зеленого коридору" обговорив заступник міністра інфраструктури Сергій Деркач на перемовинах з державним секретарем Міністерства інфраструктури та регіонального розвитку Республіки Молдови Мірча Паскалуце та державним секретарем транспорту та інфраструктури Румунії Іонелем Скріоштяну.

mtu.gov.ua

"Пропозиція запровадити "зелений коридор" включає низку заходів для всіх трьох країн. У першу чергу йдеться про спільний контроль між Україною та Молдовою та скоординований контроль між Молдовою та Румунією", – наголосив Сергій Деркач.

На його думку завдяки цьому рішенню зменшиться кількість зупинок для вантажівок та відповідно пришвидшится контроль. Глобально це рішення дозволить вирішити питання комплексного розвитку інфраструктури на україно-молдавсько-румунському кордоні.

У Мінінфраструктури зазначають, що ці пункти пропуску розташовані один біля одного та є стратегічними для товарів, що рухаються автомобілями до портів, зокрема румунського Галацу.

Для створення "зеленого коридору", окрім запровадження спільного контролю, необхідні ще низка рішень, зокрема розбудова пункту пропуску "Рені". У такому разі представники контролюючих органів Молдови зможуть проводити всі необхідні процедури на виїзді з України.

Крім цього, план запуску "зеленого коридору" передбачає:

  • реконструкцію дороги Рені – Галац і розширення її з двох до чотирьох смуг;
  • додаткове технічне оснащення пунктів пропуску.

Ці заходи можливі за підтримки рішення всіх трьох сторін.

Нагадаємо: Пункт пропуску "Рені – Джюрджюлешти" за добу пропускає близько 50 вантажівок. Натомість це один із ключових автомобільних пунктів пропуску, що веде до румунських портів. Ключова мета розбудови інфраструктури цього пункту пропуску та «зеленого коридору» – збільшення фактичної пропускної здатності до щонайменше у пʼять разів, заявляють в Мінінфраструктури.

Як повідомляла агенція "Інтерфакс-Україна", 10 жовтня президент Володимир Зеленський анонсував створення нового «зернового коридору» через Молдову та Румунію. Він наголосив, що Україна, Румунія, Молдова здатні створити "дуже потужну основу для розвитку не лише наших країн та народів, а й усієї Європи".

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити