Україна і Велика Британія підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки

Головна > Політика > Україна і Велика Британія підписали Угод...
Author

Марія Куренко

12.01.2024, 18:48
Shares

2

Views

659

Україна та Велика Британія уклали безпрецедентну безпекову угоду – Президент за результатами зустрічі з Ріші Сунаком у Києві
Офіс президента України

Президент України Володимир Зеленський та премʼєр-міністр Великої Британії Ріші Сунак підписали двосторонню Угоду про співробітництво у сфері безпеки.

Британія стала першою країною з якою укладено двосторонню угоду в межах Спільної декларації про підтримку України, ухваленої у Вільнюсі в липні 2023 року країнами "Великої сімки", до якої згодом приєдналися майже 30 країн. , повідомив Офіс президента.

"Сьогодні день, коли історія Європи змінилась. Україна та Сполучене Королівство уклали нову й безпрецедентну безпекову угоду. Це не просто декларація. Це реальність, яка настане завдяки нашій співпраці та, зокрема, безпековим гарантіям від визначної глобальної сили – Великої Британії», – сказав Глава Української держави під час зустрічі з представниками ЗМІ.

Україна і Велика Британія підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки. Що вона передбачає /Фото 3

Фото: Офіс президента України

Володимир Зеленський наголосив, що дві держави досягли найвищого та найбільш змістовного рівня відносин за весь час.

У свою чергу прем’єр-міністр Великої Британії заявив, що підписана Угода про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Великою Британією стане ядром відносин між державами, що триватимуть сотні років. За його словами, це перший документ у серії двосторонніх угод про гарантії безпеки, які базуються на Вільнюській декларації щодо підтримки України.

За словами Ріші Сунака, Угода підтверджує: якщо Росія знову нападе на Україну, то Велика Британія буде поряд з Україною, надаючи безпекову допомогу.

"Велика Британія віддає належне вашому опору, сміливості. Ми бажаємо всього найкращого Україні та вважаємо, що за вашого лідерства Україна переможе. Володимире, Британія з вами! Я думаю, що це найвеличніший момент у наших двосторонніх відносинах", – сказав він.

Ріші Сунак також заявив, що ця угода є сигналом для союзників про те, що Україна безумовно належить до родини вільних держав світу. Очільник уряду Великої Британії наголосив на підтримці майбутнього вступу України до Північноатлантичного альянсу, який, на його думку, буде сильнішим завдяки Україні.

У той же час заступник голови Офісу президента Ігор Жовква.зазначив,що Україна більше не має просити допомогу і зброю, а отримуватиме її автоматично. Як у разі нової агресії, так і у разі загострення поточної.

"Велика Британія надасть Україні необхідну допомогу – зброю в усіх вимірах: для посилення військових спроможностей на суші, на морі і в повітрі", – зазначив Жовква.

Також він повідомив, що у 2024 році Сполучене Королівство надасть додаткову підтримку Україні 2,5 млрд фунтів стерлінгів.

"І продовжуватиме надавати підтримку Україні впродовж наступних 10 років дії Угоди", – пояснив посадовець Офісу президента.

Він зазначив, що Україна та Велика Британія узгодили порядок екстреної координації на випадок майбутнього збройного нападу – реагування впродовж 24 годин. За результатами таких екстрених консультацій Україні буде надано швидку та сталу допомогу у сфері безпеки, сучасну військову техніку в усіх необхідних сферах, а також економічну допомогу.

"Виходить проста і важлива формула: 100-річне партнерство + 10 років дії Угоди + 2,5 млрд фунтів стерлінгів підтримки = новий рівень стратегічних відносин з Великою Британією", – пояснив Жовква.

Він наголосив, що гарантії безпеки мають двосторонній характер.

"Відповідно до Угоди, ми забезпечимо, щоб військові спроможності України були на такому рівні, щоб у разі зовнішньої військової агресії проти Сполученого Королівства, Україна була здатна надати їй ефективну військову допомогу", – сказав заступник керівника Офісу президента.

Нагадаємо: 12 січня британський прем'єр-міністр Ріші Сунак прибув з візитом до Києва та запевнив, що Велика Британія продовжить підтримку українського народу.

Країни G7 домовилися надати Україні двосторонні гарантії безпеки на саміті НАТО у Вільнюсі у липні 2023 року. Велика Британія – перша країна, яка уклала остаточну угоду.

У 2022 році Велика Британія виділила 2,3 млрд фунтів стерлінгів на військову допомогу Україні, стільки ж у 2023-му. Також Лондон ініціював операцію «Інтерфлекс» для підготовки українських військовослужбовців, в якій беруть участь ще 10 держав.

Наприкінці грудня 2023 року міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон заявив, що Лондон у 2024 році не зменшить рівень військової підтримки України або й навіть зможе його збільшити, зогляду на те, що повномасштабна агресія РФ проти України є однією з головних загроз глобальній безпеці.

Кемерон вважає, що Велика Британія може зробити більше для збільшення кількості зброї та обладнання, що виробляють британські оборонні компанії, які прагнуть відновити запаси.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити