У ЄС розглядають два варіанти обмеження ціни на газ з рф

Головна > Економіка > У ЄС розглядають два варіанти обмеження ...
Author

Олександр Талов

07.09.2022, 11:17
Shares

0

Views

1 175

У ЄС розглядають два варіанти обмеження ціни на газ з рф

GETTY IMAGES

Після чергового скорочення постачання росіським Газпромом газу до Європи, Європейська комісія визначила два можливих варіанти обмеження ціни на російський газ.

Про це пише Euroactiv з посиланням на відповідний документ, який має у наявності, інформує Інфокурс.

Зокрема, зазначається, що Європейська комісія розробила документ, який обговорюватиметься на семінарі представниками країн ЄС у середу, 7 вересня, та додатково обговорюватиметься міністрами енергетики країн Євросоюзу на позачерговій зустрічі у п'ятницю.

Цей документ окреслює два можливих інструменти обмеження оптових цін на газ у разі подальших перебоїв поставок російського газу чи навіть повного їх припинення.

Перший варіант включатиме обмеження ціни на імпортований газ з росії, тоді як другий передбачає створення адміністративних зон ціноутворення для найбільш постраждалих країн ЄС, які називатимуться "червоними зонами".

У документі вказано, що обидва інструменти мають свої плюси та мінуси і не виключають один одного. При цьому зазначаєтьс, що створення регіональних зон ціноутворення є більш складним для реалізації та вимагатиме значної регулятивної та технічної комплексної підготовки.

Водночас експерти у галузі енергетики налаштовані доволі скептично стосовно запропонованих Єврокомісією заходів.

Зокрема, Тьєррі Брос, професор Інституту політичних досліджень в Парижі та експерт платформи Natural Gas News, зазначив, що ідея з обмеженням ціни буде марною у разі, якщо експорт російського газу до Європи впаде до нуля.

Щодо створення різних цінових зон, на думку експерта, ця ідея має мало шансів знайти підтримку серед країн ЄС, крім Німеччини.

"Перший варіант – встановлення обмеження ціни лише на російський газ – виглядає більш популярним у Брюсселі, навіть незважаючи на те, що він, ймовірно, призведе до ескалації напруженості з Москвою", - пише Euroactiv.

Автори документу Єврокомісії також розуміють можливі ризики повної зупинки газопостачання в Європу в разі встановлення ЄС цінових обмежень на російський газ. Тому, додається в документі, обмеження ціни на газ слід розуміти "як квазісанкційний захід проти росії". У ньому вказано, що країни ЄС повинні бути готові "зафіксувати" своє рішення та уникати відступу від нього навіть "у разі російських погроз повністю припинити постачання газу до ЄС".

"ЄС може "передбачити та пом’якшити вплив повного ембарго на російський газ шляхом "стимулювання заходів щодо скорочення та скорочення попиту", - додають у виданні, посилаючись на план "готовності до зими", представлений Європейською комісією в липні, в якому викладено можливий комплекс заходів.

Нагадаємо: 2 вересня російський Газпром повністю припинив постачання газу до Європи через газопровід "Північний потік-1". Того ж дня президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС має обмежити ціну на російський газ, щоб завадити спробам путіна маніпулювати енергетичним ринком.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Столиця

Мешканцям столиці радять обмежити перебування на вулиці через погіршення якості повітря

Станом на 9:00 ранку п'ятниці Київ займає 1 місце у світовому рейтингу міст із найбруднішим повітрям за даними IQAir.

20.09.2024 - 09:05

Arrow
Theme

Війна

Вночі ППО збили 42 "шахеди" та одну керовану ракету

Протиповітряна оборона працювала у 9 областях країни

19.09.2024 - 10:24

Arrow

Вас це може зацікавити