У Великій Британії вперше за 14 років лейбористи виграли вибори

Головна > Міжнародне > У Великій Британії вперше за 14 років ле...
Author

Марія Куренко

05.07.2024, 10:48
Shares

0

Views

510

Лейбористська партія впевнено перемогла на виборах. | Збруч
zbruc.eu

Лейбористська партія отримала більшість у Палаті громад Великої Британії та сформує наступний уряд. Премʼєр-міністр Ріші Сунак визнав поразку правлячої Консервативної партії.

Як пише BBC, лідер Лейбористської партії Кір Стармер привітав однопартійців з перемогою і замінить Сунака на посаді премʼєр-міністра.

Ріші Сунак заявив, що бере на себе відповідальність за катастрофічну поразку Консервативної партії на загальних виборах.

"Сьогодні ввечері британський народ виніс виважливий вердикт, є чому навчитися... і я беру відповідальність за втрату", - зазначив він.

Він наголосив, що передача влади з рук у руки "пройде в мирній і впорядкованій манері, з доброю волею з усіх боків".

Лейбористська партія може отримати 410 із 650 місць у парламенті. Правляча Консервативна партія отримає лише 131 місце, що є найгіршим результатом партії у післявоєнній історії. Ліберальні демократи можуть претендувати на 61 мандат, Шотландська національна партія – на десять, свідчать дані екзитполів.

Стармер сказав прихильникам лейбористів, що країна прокидається від "сонячного світла надії". За його словами, країна "готова до змін", які "починаються просто тут.

"Це ваша демократія, ваша спільнота і ваше майбутнє. Ви проголосували, і тепер нам час діяти", – заявив лідер Лейбористської партії.

За повідомленням Sky News, місця у парламенті на цей момент втратили вже сім членів чинного кабміну, включно з лідеркою консерваторів у Палаті громад Пенні Мордаунт, міністра оборони Гранта Шеппса, мініста освіти Джилліан Кіган, міністра юстиції Алекса Чок, міністра культури Люсі Фрейзер, головного партійного організатора Саймона Гарт і міністра у справах ветеранів Джонні Мерсер. При цьому премʼєр Сунак зміг переобратися в Палату громад від свого округу Річмонд у Північному Йоркширі.

Нагадаємо: Консервативна партія перебувала при владі 14 років, здобувши перемогу на чотирьох останніх виборах поспіль.

Лейбористи востаннє вигравали вибори в 2005 році. На виборах 2019 року лейбористи здобули лише 202 місця, що стало їхнім найгіршим результатом із 1935 року.

У жовтні 2022 року Сунак став 57-м премʼєр-міністром Великої Британії та увійшов на Даунінг-стріт як наймолодший глава уряду за останні два століття.

Його попередниця Ліз Трасс пробула на посаді 49 днів.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Енергетика

На Харківщині та Полтавщині введені часткові аварійні відключення світла

Там, де дозволяє безпекова ситуація, вже тривають аварійно-відновлювальні роботи.

03.10.2024 - 11:41

Arrow
Theme

Економіка

У Києві відбувся другий міжнародний Форум оборонних індустрій DFNC2

Цього року учасниками форуму стали понад 750 людей із 30 країн світу. Захід об’єднав 168 іноземних і 115 українських оборонних компаній та асоціацій.

02.10.2024 - 16:18

Arrow

Вас це може зацікавити