У США вперше в історії усунули спікера Палати представників

Головна > Політика > У США вперше в історії усунули спікера П...
Author

Назар Лазебний

04.10.2023, 08:20
Shares

2

Views

209

Палата представників США відправила у відставку спікера Кевіна Маккарті -  результати голосування - Апостроф
apostrophe.ua

Спікера Палати представників США – нижньої палати Конгресу Кевіна Маккарті у вівторок прогнозовано позбавили посади під тиском ультраправого крила Республіканської партії, де його звинуватили в співпраці з демократами й "таємній угоді" щодо допомоги Україні.

Про це повідомляє "Європейська правда", інформує Інфокурс.

Рішення про відставку Маккарті підтримали 216 членів Палати представників, зокрема вісім членів Республіканської партії, проти виступили 210 конгресменів.

Спікера нижньої палати Конгресу вперше в історії США зняли з посади за процедурою motion to vacate, яка дозволяє певному числу конгресменів винести на голосування відповідне питання. Крім того, востаннє голосування за зняття спікера Палати відбувалось понад 110 років тому.

Кевін Маккарті став спікером Палати представників лише з 15-ої спроби в січні 2023 року після укладання угоди з ультраправими республіканцями. Вона, серед іншого, передбачала, що motion to vacate може бути ініційована лише одним конгресменом.

Цей механізм став важелем впливу ультраправих на Маккарті, оскільки– як і показало голосування у вівторок– Демократична партія не підтримала б спікера в разі, якби було винесене питання про його відставку.

Ініціатором відставки Маккарті став представник ультраправого крила його партії Метт Гейц, який висловив обурення ухваленням резолюції про тимчасове федеральне фінансування для уникнення шатдауну за рахунок голосів демократів.

Хоча у цій резолюції не були передбачені кошти для фінансування допомоги Україні, Гейц стверджував, нібито Маккарті уклав "таємну угоду" з президентом США Джо Байденом про схвалення підтримки Києву в його боротьбі проти повномасштабної російської агресії.

Відомо, що сам Маккарті не виступає принципово проти надання Україні військової та іншої допомоги– на відміну від ультраправих "колег", але публічно вимагав від адміністрації Байдена гарантувати підзвітність щодо витрачених коштів, а від української сторони– "план перемоги" у війні.

Тепер у палаті починається процес обрання нового постійного голови. Скільки він буде тривати, спрогнозувати неможливо, позаяк республіканці мають незначну більшість– 221 проти 212 в демократів, і голосів лише п'яти з них достатньо, аби заблокувати будь-яке призначення.

Як повідомляє DW. в.о. спікера став республіканець Макгенрі, який до вибору нового голови Палати представників виконуватиме ці обов'язки. Відповідно до правил, прийнятих після терактів 11 вересня 2001 року, Маккарті склав секретний список своїх можливих наступників на цій посаді на випадок непередбачених обставин, і Макгенрі посідав у ньому перше місце.

Як зазначають спостерігачі, вакантна посада спікера фактично паралізує роботу Палати представників доти, доки не оберуть наступника Маккарті. При цьому вибори можуть виявитися дуже складнимиз огляду на те, що у Конгресу залишається трохи більше 40 днів, щоб запобігти черговому потенційному шатдауну.

Зазначимо, що в Білому домі перед голосуванням висловили впевненість, що попри ситуацію зі зняттям Маккарті з посади Конгрес зможе підтримати додаткове фінансування для оборонних потреб України.

Нагадаємо: Наразі, як повідомлялось, із виділених Конгресом 25,9 мільярда доларів на поповнення запасів озброєнь, які надходили в Україну, залишилося 1,6 мільярда доларів.Крім того, у США залишилося близько 5,4 мільярда доларів на постачання зброї та техніки зі своїх запасів. США вже вичерпали б ці кошти, якби на початку року Пентагон не зрозумів, щопереоцінив уже відправлене обладнання.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити