У семи областях України профтехи запровадять нову навчальну програму "Оператор цивільних дронів"

Головна > Війна > У семи областях України профтехи запрова...
Author

Назар Лазебний

01.03.2024, 14:56
Shares

1

Views

510

Максим Козицький/t.me

У цьому році у професійно-технічних закладах семи областей України навчатимуть новій професії – "Оператор дистанційно керованих апаратів" чи інакше "оператор цивільного дрона".

Про це повідомив віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

"Цього року в 7 профтехах у Львівській, Дніпропетровській, Київській, Кіровоградській, Миколаївській, Сумській і Чернігівській областях можна буде вивчитись на оператора цивільних дронів", - зазначив віцепрем'єр.

За його словами, програма запроваджена в межах реформи профтехосвіти. Для практичного навчання за підтримки Євросоюзу були закуплені дрони та підготовлені викладачі. У планах — розширити мережу профтехів і затвердити освітній стандарт, який дасть змогу повноцінно готувати таких фахівців.

"Вміти керувати цивільним дроном надважливо для України сьогодні. Ці безпілотники використовують під час посівної, у рятувальних операціях, розмінуванні, вони допомагають оцінити збитки від бойових дій, а журналісти використовують їх для документування війни", - зауважив Федоров.

Ранііше очільник Львівської ОВА Максим Козицькийпоінформував, що першими професію взялися запроваджувати профтехи Львівщини та Дніпропетровщини.

"Ще у 2022 році ми запропонували таку ідею представництву ЄС у нашій державі і воно відгукнулося. Згодом Міністерство освіти і науки України погодило міжрегіональну робочу групу, яка напрацювала основу для нової професії. Зокрема вдалося створити три навчальні програми: первинна професійна підготовка, курсова підготовка та гурткова робота",- зазначив Козицький.

Він поінформував, що представництво ЄС закупило 28 дронів та організувало навчання для 14 викладачів, які тепер передають знання студентам.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити