У планах ЄС спільне морське патрулювання для захисту енергоінфраструктури від ймовірних диверсій з боку росії

Головна > Економіка > У планах ЄС спільне морське патрулювання...
Author

Марія Куренко

10.03.2023, 12:31
Shares

2

Views

1 558

У планах ЄС спільне морське патрулювання для захисту енергоінфраструктури від ймовірних диверсій з боку росії

ua.depositphotos.com

Євросоюз розглядає можливість проведення спільного морського патрулювання, а також військово-морських навчань для боротьби з російськими кораблями-шпигунами та захисту критичної морської інфраструктури.

Про це пише Financial Times, інформує Інфокурс.

Повідомляється, що ця оновлена морська стратегія, яка буде опублікована 10 березня, включає план дій, що передбачає збільшення патрулів військових і берегової охорони при покращенні координації між державами-членами та щорічні спільні військово-морські навчання країн ЄС.

За словами уповноважений з питань навколишнього середовища та океанів Віргініюса Сінкявічюса, стратегія також сприяє розширенню супутникового моніторингу та обміну розвідувальними даними.

"Певно, існує потреба в подальшому нарощуванні потенціалу та можливостей серед держав-членів", – зазначив він.

Він також зазначив, що напад на газопровід Nord Stream засвідчив необхідність підвищення пильності європейської морської діяльності в Європі.

Представники західної розвідки розходяться в думках щодо того, хто несе відповідальність за вибухи на підводних газопроводах, які сталися у вересні минулого року. Данія, Швеція та Німеччина все ще розслідують інцидент.

"Після того, що сталося з Nord Stream, нам необхідно посилити моніторинг і захист критичної морської інфраструктури та суден від фізичних та кіберзагроз», – сказав Сінкявічюс в інтерв'ю виданню.

Держави-члени попередили про зростаючу кількість свідчень діяльності росії навколо морських вітряних електростанцій, нафтових і газових бурових платформ та телекомунікаційних кабелів.

Нагадаємо: Як писало раніше Financial Times, цього року нідерландські та бельгійські спецслужби виявили підозрілу активність навколо вітрових електростанцій у Північному морі. В одному випадку ВМС Нідерландів супроводжували російський човен, який, як вони вважали, досліджував енергетичну інфраструктуру. росія "готувала операції із заворушень та диверсій", заявили в Гаазі.

росія ініціювала "діяльність, що вказує на шпигунство, а також підготовку операцій з пошкодження та саботажу" підводних кабелів, вітряних електростанцій і газопроводів у Північному морі, йдеться у звіті, опублікованому підрозділом військової розвідки Нідерландів (MIVD). У звіті зазначається, що "росія таємно складає карту цієї інфраструктури і робить дії, що свідчать про підготовку до підриву та саботажу".

Крім того, минулої осені Норвегія підвищила рівень бойової готовності своїх збройних сил після ймовірного саботажу у вересні на газопроводах "Північний потік -1" та "Північний потік -2", якими російський газ може надходити до Європи.

Німеччина, Велика Британія та Франція також надали допомогу, тоді як Італія заявила, що її військово-морський флот посилить заходи щодо захисту газопроводів, що йдуть з Північної Африки до Європи через Сицилійський канал, через побоювання, що росія може спробувати атакувати важливу енергетичну інфраструктуру.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити