У Німеччині планують створити грошовий фонд для прискорення експорту зерна з України

Головна > Війна > У Німеччині планують створити грошовий ф...
Author

Ольга Фединчік

13.06.2022, 12:27
Shares

0

Views

1 016

У Німеччині планують створити грошовий фонд для прискорення експорту зерна з України

Reuters

Уряд Німеччини має намір створити фонд для закупівлі зернових контейнерів, щоб прискорити експорт зернових з України.

Про це заявив уповноважений уряду з питань залізничних перевезень Міхаель Тойрер в інтерв’ю Handelsblatt, інформує Інфокурс.

Німецькі аграрні трейдери закликають до спільних дій політиків та бізнесу щодо організації експорту зерна з України на початку сезону збору врожаю та забезпечення виробництва продовольства на найближчі роки.

"Ми робимо все можливе, щоб зерно можна було перевозити з України залізницею, щоб запобігти глобальному голоду", – зазначив Тойрер.

За його словами, уряд обговорює ідею створення фонду для закупівлі зернових контейнерів для пшениці, яких зараз не вистачає. Крім того, йдеться про надання допомоги з терміналами для перевантаження зерна на українському кордоні через різну ширину колій.

За оцінками Міхаеля Тойрера, "у найбільш оптимістичному випадку з 23 млн т зерна, що зберігаються в Україні, залізницею вдасться вивезти 10 млн т".

Перевезеннями займаються федеральний уряд Німеччини, Європейська комісія, а також профільні німецькі асоціації – зокрема Асоціація сільськогосподарських торговців.

"На жаль, компанії в ланцюжку створення вартості, від сільськогосподарських підприємств в Україні до операторів портових терміналів, стикаються з проблемами, які вони не можуть вирішити самостійно. Тому, як рекомендувала Комісія ЄС, федеральний уряд має створити "національний координаційний офіс", - додав він.

У свою чергу, комісар ЄС з транспорту Адина Валеан зазначила, що логістика є серйозною проблемою: 600-метровий потяг може перевезти близько 1900 тонн зерна, а баржа — близько 3000 тонн. Мета — перевезти з України 20 млн. тонн зерна, щоб звільнити склади під новий урожай.

Нагадаємо: На початку червня стало відомо, що Туреччина та РФ досягли попередньої домовленості про відновлення постачання української аграрної продукції з ключового чорноморського порту. План передбачає розмінування берегів Одеси. Проте Україна ще не схвалила цей план.

Українське МЗС виступило з заявою щодо необхідності надання дієвих гарантії безпеки для відновлення судноплавства та експорту української аграрної продукції, а саме: постачання Україні необхідної зброї та залучення для патрулювання акваторії Чорного моря ВМС третіх країн. Рішення про розблокування українських портів мають ухвалюватися усіма причетними сторонами, заявили в міністерстві.

Раніше президент Володимир Зеленський повідомив, що обговорював з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом питання розблокування українських портів.

Зокрема ООН працює над угодою, яка дозволить експортувати зерно з України через Чорне море та надасть безперешкодний доступ на світові ринки російських продуктів харчування та добрив, заявив раніше генсек ООН Антоніу Гутерреш.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Протягом минулої доби на фронті відбулося 95 бойових зіткнень.

Також продовжує тиснути на Авдіївському та Бахмутському напрямках.

10.05.2024 - 09:04

Arrow
Theme

Міжнародне

Сі Цзіньпін прибув з візитом до Угорщини, де обговорить з Орбаном війну в Україні та інфраструктурні проєкти - Reuters 

Очікується, що Угорщина та Китай, які відзначають 75-ту річницю встановлення дипломатичних відносин, підпишуть від 16 до 18 нових угод про співпрацю.

09.05.2024 - 10:47

Arrow

Вас це може зацікавити