У Казахстані розпочали вивід військ ОДКБ

Головна > Банки > У Казахстані розпочали вивід військ ОДКБ
Author

Назар Лазебний

13.01.2022, 11:27
Shares

2

Views

666

У Казахстані розпочали вивід військ ОДКБ

Tengrinews.kz/Аліхан Сарієв

З Казахстану почали виводити війська Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ), які країна запросила на початку січня через масові протести та заворушення.

Про це повідомляє місцеве видання Tengrinews.kz.

Церемонія проводів закордонних військ відбулася у четвер, 13 січня, в місті Алмати за участі вищого військового командування Казахстану.

У всіх регіонах Казахстану, за винятком Алмати, Алматинської та Жамбилської областей, завершили антитерористичну операцію. До міжнародного аеропорту в Алмати прибув перший цивільний літак із пасажирами на борту.

Поетапне виведення з країни об'єднаного контингенту ОДКБ буде здійснено відповідно до зазначених Президентом Казахстану термінів, починаючи з 13 січня поточного року.

Загальна чисельність контингенту – 2030 солдатів. Наразі сили ОДКБ розгорнуті у двох містах – Алмати та Нур-Султані. За словами генерального секретаря ОДКБ Станіслава Зася, війська будуть виведені до 23 січня.

Нагадаємо: Масові громадянські повстання почалися як реакція на подорожчання автомобільного газу, але не вщухли після того, як влада погодилась розслідувати підняття цін і знизити їх. До економічних вимог мітингарів додалися й політичні, зокрема остаточне усунення від політики першого президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва.

5 січня уряд Казахстану було відправлено у відставку. До 19 січня на території країни оголосили надзвичайний стан.

Влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку за допомогою у придушенні протестів. ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та її союзників до Казахстану.

11 січня Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив про завершення в країні військової місії Організації договору колективної безпеки. Війська ОДКБ будуть виведені протягом 10 днів.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Протягом минулої доби на фронті відбулося 95 бойових зіткнень.

Також продовжує тиснути на Авдіївському та Бахмутському напрямках.

10.05.2024 - 09:04

Arrow
Theme

Міжнародне

Сі Цзіньпін прибув з візитом до Угорщини, де обговорить з Орбаном війну в Україні та інфраструктурні проєкти - Reuters 

Очікується, що Угорщина та Китай, які відзначають 75-ту річницю встановлення дипломатичних відносин, підпишуть від 16 до 18 нових угод про співпрацю.

09.05.2024 - 10:47

Arrow

Вас це може зацікавити