У Естонії розглядають можливість відправки військ в Україну - радник президента

Головна > Війна > У Естонії розглядають можливість відправ...
Author

Олександр Талов

14.05.2024, 10:41
Shares

1

Views

663

Естонія активно модернізує армію – АрміяInform
armyinform.com.ua

Уряд Естонії розглядає можливість відправки військ на захід України, щоб взяти на себе тилові функції ЗСУ.

Як повідомляєBreaking Defense, про це заявив радник президента Естонії з питань національної безпеки Мадіс Ролл.

"Уряд Естонії серйозно обговорює можливість відправки військових на захід України, щоб взяти на себе непрямі "тилові" функції від українських військ та звільнити їх для операцій на фронті", - повідомив радник.

За його словами, уряд наразі проводить аналіз потенційного кроку. Хоча Естонія віддає перевагу будь-якому такому кроку в рамках повноцінної місії НАТО, він не виключив можливість того, що доведеться діяти в складі меншої коаліції.

Він також підкреслив, що "не виключено", що країни НАТО, які виступають проти такого кроку, змінять свою думку "з часом".

Як пише видання, бажання різних країн направити певні сили в Україну є потенційною лінією розмежування всередині НАТО. Хоча кожен член альянсу має право надсилати сили туди, куди він вважає за потрібне заради своїх національних інтересів, деякі країни ясно дали зрозуміти, що бачать у цьому більше ризику, ніж вигоди.

Коментарі Ролла з’явилися після того, як керівник сил оборони Естонії генерал Мартін Герем минулого тижня розповів Breaking Defense, що декілька місяців тому в армії велися дискусії щодо відправки військових на захід України для виконання таких завдань, як медичне обслуговування, матеріально-технічне забезпечення або протиповітряна оборона деяких міст на заході України.

Оновлення: Міністр оборони Естонії Ханно Певкур в інтерв’юERR заявив, що ідея відправки військовослужбовців до України не набула жодного розвитку ані на рівні Естонії, ані на рівні Європейського союзу.

За словами Ханно Певкура, в уряді не було жодного конкретного обговорення такої можливості.

"Коли Франція виступила з ідеєю подумати про те, чи можуть Європа і союзники зробити щось більше, ця ідея згадувалася в різних дискусіях, але не набула жодного розвитку, тому що наразі серед союзників немає чіткого розуміння, що це могло б дати. Я думаю, що там (у виданні Breaking Defense - ред.), можливо, дали занадто сміливу інтерпретацію словам Мадіса Ролла. З боку Естонії, безумовно, немає такої ініціативи, і Естонія, безумовно, не збирається щось робити самотужки", - сказав Певкур.

За словами Певкура, наразі в пріоритеті - відправлення боєприпасів в Україну і навчання українських військових в інших країнах.

Нагадаємо: Президент Франції ЕммануельМакрон не виключає відправлення військ до України,якщо РФ прорве оборону та буде запит від Києва.

Водночас Німеччина та США категорично відкинули ідею введення військ. Політику адміністрації Байдена щодо допомоги Україні підтверджується значними пакетами допомоги та твердим зобов’язанням не надсилати американських солдатів до України.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Міноборони США знайшло ще 2 млрд доларів на зброю для України 

Помилка на 6,2 млрд доларів відкрила шлях для відправки до Києва ще мільярдів доларів, зазначає агентство.

26.07.2024 - 10:41

Arrow
Theme

Міжнародне

Глава МЗС Румунії Одобеску підтвердила виявлення уламків "шахедів" на території країни 

Румунія поінформувала про інцидент своїх союзників і координує з ними свої дії.

25.07.2024 - 13:43

Arrow

Вас це може зацікавити