Туристичний гід: історія аеропорту «Бориспіль»

Головна > Економіка > Туристичний гід: історія аеропорту «Бори...
Author

Марія Куренко

05.06.2023, 10:06
Shares

2

Views

1 276

Туристичний гід: історія аеропорту «Бориспіль»
null

Нещодавно аеропорту "Бориспіль" виповнилося 60 років. За ці роки з військового аеродрому він перетворився на міжнародний аеропорт. My-Kiev дізнався, як розпочиналася історія головного аеропорту країни, хто назвав його «критим ринком» і чому співробітники «Борисполя» жили у наметах.

На місці нинішнього аеропорту "Бориспіль" раніше був військовий аеродром. У перші дні Другої світової війни фашисти намагалися захопити його, і тому місто Бориспіль потрапило під масове бомбардування. 22 червня 1959 року на базі військового аеродрому вирішили будувати аеровокзал для пасажирських та вантажних авіаперевезень. Перший рейс "Москва-Київ-Москва" виконав пасажирський літак ТУ-104.

Інфраструктури військового аеродрому для повноцінної роботи аеропорту не вистачало. Було два трапи та один телефон. Фахівців для обслуговування пасажирів та вантажів було достатньо, а от приміщень – ні.

Співробітникам аеропорту доводилося працювати у звичайних наметах. Трохи пізніше їх замінили на дерев'яні будиночки, які більше були схожі на бараки. Таких тимчасових споруд було шість. Вони стали першими бориспільськими терміналами. Доречі, в Одесі історія свого часу була не набагато краще, рекомендуємо прочитати про це.

Аэропорт Борисполь, Киев

Аеропорт «Бориспіль» будували і вдень, і вночі. При цьому він працював цілодобово, приймав з 1960 року міжнародні рейси, наприклад, у Будапешт, Софію, Відень та інші міста Європи. І лише через 5 років добудували приміщення та авіавокзал. Урочисто відкрили аеропорт "Бориспіль" 20 травня 1965 року. Спочатку аеровокзал було розраховано на обслуговування 1600 пасажирів на годину.

Фішкою аеропорту «Бориспіль» одразу після урочистого відкриття став скляний купол над центральним залом. Його дуже довго та важко будували.

Одразу після відкриття аеропорту росіяни охрестили «критим ринком». Українці у відповідь прозвали їхній «Домодєдово» «стайнею». Наші аргументували це тим, що російський аеропорт був побудований практично у прямокутних формах, що нагадувало стайню. Ймовірно, росіяни боялися, що наш аеропорт буде кращим. Хоча тоді «Бориспіль» був другим за площею після «Домодєдово».

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Внаслідок ракетного удару по Кривому Рогу  четверо людей постраждало, серед них дитина

Пошкоджено 12 житлових будинків, готель, Палац культури, банк, магазини, 14 легкових автомобілів.

21.10.2024 - 09:36

Arrow
Theme

Закон

Кабмін звільнив заступника міністра агрополітики Головню

Володимира Гончарука призначено заступником голови Державної служби з питань праці.

18.10.2024 - 12:44

Arrow

Вас це може зацікавити