Трампу висунуто обвинувачення у справі про штурм Капітолія та спробі зірвати вибори президента у 2020 році

Головна > Міжнародне > Трампу висунуто обвинувачення у справі п...
Author

Олександр Талов

02.08.2023, 10:57
Shares

7

Views

847

Выборы в Конгресс побудили Трампа привлечь внимание избирателей  интригующими заявлениями - ZN.ua
NASA HQ PHOTO

У вівторок, 1 серпня, Дональду Трампу було предʼявлено звинувачення у кримінальній справі про штурм Капітолія 6 січня 2021 року і спроби маніпуляції на виборах.

Про це пише The Wall Street Journal, інформує Інфокурс.

Трампа звинувачують за чотирма пунктами:

  • змові з метою обману держави;
  • змові з метою перешкодити офіційній процедурі;
  • спробі завадити офіційній процедурі;
  • змові з метою порушення прав американських громадян.

Кульмінацією дій Трампа став напад 6 січня 2021 року його прихильників на Капітолії.

Як випливає з обвинувального акту, 6 січня 2021 року Трамп і його спільники намагалися на основі неправдивих заяв про фальсифікації, а також використовуючи насильство й хаос, впливати на законодавців із метою скасувати офіційне визнання підсумків президентських виборів. За словами спецпрокурора Джека Сміта, саме брехня Трампа могла спровокувати атаку на Капітолій.

Спроба перешкодити офіційному розгляду карається максимальним покаранням у вигляді 20 років позбавлення волі. Прокурор назвав напад на Капітолій "безпрецедентним нападом на центр американської демократії".

Прокуратура визнала, що Трамп мав право заперечувати результати виборів і навіть хибно заявляти про шахрайство. Але вони сказали, що те, що він зробив, виходить далеко за межі цих прав і повʼязане з ігноруванням законних голосів.

У обвинувальному висновку звинувачується лише Трамп, але описуються шість спільників, які співпрацювали з ним, у тому числі люди, що ідентифікуються як Руді Джуліані, та кілька інших юристів, які працювали з ним, щоб оскаржити результати виборів 2020 року.

Незважаючи на поразку, Трамп поширював брехню про те, що на виборах були фальсифікації і що він насправді переміг, стверджується всудових документах.

"Кожна з цих змов… була націлена на основну функцію федерального уряду Сполучених Штатів: загальнонаціональний процес збору, підрахунку та підтвердження результатів президентських виборів", — стверджує прокуратура.

Предʼявлений спеціальним прокурором Джеком Смітом обвинувальний висновок відкриває другу федеральну кримінальну справу проти Трампа. Трамп має постати перед федеральним судом у Вашингтоні у четвер, 3 серпня.

У свою чергу колишній президент США назвав цю справу "жалюгідною спробою" Міністерства юстиції "втрутитися у президентські вибори 2024 року".

Нагадаємо: Напад на Капітолій 6 січня 2021 року спричинив другий імпічмент Трампа за тиждень до того, як він залишив свою посаду, а Палата представників Демократичної партії заявила, що Трамп спровокував повстання. Пізніше його виправдали в Сенаті.

Прокуратура звинуватила більш ніж 1000 осіб у справі про штурм Капітолію в злочинах, починаючи від вторгнення на територію і закінчуючи нападом і перешкоджанням роботі Конгресу. Понад 500 осіб визнали себе винними, а кілька осіб, визнаних винними в тому, що вони відігравали провідну роль у насильстві, були засуджені до років увʼязнення.

Трамп є одним із перших, хто не брав безпосередньої участі в заворушеннях, але якому предʼявлені федеральні звинувачення у звʼязку з нападом.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити