Тотальний спротив: в Україні дозволили видачу вогнепальної зброї цивільним

Головна > Війна > Тотальний спротив: в Україні дозволили в...
Author

Назар Лазебний

24.03.2022, 14:52
Shares

2

Views

1 011

Тотальний спротив: в Україні дозволили видачу вогнепальної зброї цивільним

lutsk.rayon.in.ua

В Україні питання надання дозволу цивільним на носіння вогнепальної зброї особливо активно почало обговорюватись, починаючи з 2014 року. Консенсусу в цьому питанні не було досягнуто. Проте в США питання з приводу права народу на носіння зброї внесено навіть у Конституцію держави.

"Враховуючи, що для безпеки вільної держави необхідне добре організоване ополчення, право народу мати і носити зброю не повинне обмежуватися" - саме так дослівно перекладається друга поправка до Констітуції США, яка набрала чинності 15 грудня 1791 року.

До якогось часу точились суперечки з приводу тракування поправки в контексті двох запитань:

1. Що підпадає під визначення "організоване ополчення"?

2. Чи мається на увазі право народу носити зборю виключно в цілях оборони держави у військовий час?

На ці питання у 2008 році дав відповідь Верховний Суд США у справі "Округ Колумбія проти Геллера". Так, суд відзначив:

1. Поняття "організоване ополчення" йде від середньовічної Англії, де вільні люди були зобов'язані вступати в королівське ополчення із власною зброєю.

2. Друга поправка не обмежує громадян у володінні та носінні зброї у цілях власної оборони.

Через два роки у справі "Макдональд проти міста Чикаго" Верховний Суд США ще раз підтвердив, що "Друга поправка захищає право зберігати і носити зброю з метою самозахисту".

З урахуванням необхідності посилення дотримання режиму законності в питаннях визначення правового режиму власності на зброю 23.02.2022 року в Україні було прийнято за основу проєкт закону № 5708 "Про право на цивільну вогнепальну зброю". Вісім місяців знадобилось законодавцю, на це рішення. Однак, у зв’язку з тим, що вже на наступний день росія розпочала повномасштабну війну проти України, потреба в подальшому імплементувані закону відпала.

Натомість, в умовах збройної агресії Парламенту довелось піти на екстраміри та прийняти Закон України "Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України" .

І хоча законодавець таки пішов шляхом наданя тимчасового дозволу на носіння зброї цивільному населенню в умовах воєнного часу, це не применшує значення цього кроку, для подальшого розвитку інситуту загального права на зброю.

Найпоширеніші питання, що стосуються озброєння цивильних

Хто має право на отримання вогнепальної зброї?

  • Закон оперує поняттям цівильні особи, до яких відносяться: громадяни України, іноземцї та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України.

Хто не має права отримати зброю?

Обмеження щодо кола осіб, яким зброю не може бути видано встанволені Порядком отримання вогнепальної зброї і боєприпасів цивільними особами, які беруть участь у відсічі та стримуванні збройної агресії Російської Федерації та/або інших держав, завтердженим Наказом МВС 07.03.2022 року № 175 :

  • неповнолітні;
  • недієздатні або обмежено дієздатні;
  • підозрювані у вчиненні кримінального правопорушення;
  • особи, що вчинили тяжкий або особливо тяжкий злочин;
  • особи, в яких не погашена або не знята судимість;
  • особи, в яких менше року тому було конфіскована чи тимчасово вилучена зброя;
  • особи, що керували транспортними засобами або суднами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції;
  • особи, що вчинили домашнє насильство;
  • особи, що притягувалась два чи більше разів протягом року до адміністративної відповідальності за порушення громадського порядку, порушення пов'язані зі зброєю, боєприпасами, а також наркотичними засобами або психотропними речовинами;
  • особи, які вже отримували зброю відновідно до зазначеного Порядку, за вийнятком випадків втрати такої зброї під час відсічі агресії та подання відповідної заяви. цю вогнепальної зброї в одні руки.

Порядок застосування зброї цивільними особами?

Застосування цивільними особами вогнепальної зброї здійснюється аналогічно до застосування зброї військовослужбовцями під час виконання ними завдань щодо відсічі збройної агресії проти України в порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України (Порядок № 828, затверджений Постановою КМУ від 10.10.2018).

Зброя в умовах воєнного стану може застосовуватись для:

  • відбиття нападу або попередження загрози нападу на об’єкти, що охороняються;
  • звільнення заручників та/або військовополонених, захоплених військових та/або цивільних об’єктів або запобігання (перешкоджання) такому захопленню;
  • знищення зброї, бойової техніки, транспортних або технічних засобів, які перебувають у користуванні осіб, причетних до збройної агресії;
  • захисту цивільних осіб та/або цивільних об’єктів від нападу;
  • запобігання та/або припинення діяльності, затримання, роззброєння або знешкодження осіб, причетних до збройної агресії;
  • припинення дій осіб, які вчинили або вчиняють правопорушення;
  • припинення дій осіб, які становлять або можуть становити небезпеку особам, залученим до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, або іншим особам.

Як отримати зброю?

На виконання Закону Міністерство внутрішніх справ України 07.03.2022 року затвердило Порядок № 175. Вказаним порядком передбачено:

Видача зброї здійснюється на підставі заяви. Заява подається особою особисто. При подачі заяви потрібно підтвердити свою особу (перелік підтверджуючих документів визначено Законом України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" .

До заяви необхідно додати:

  • копію документу, що посвідчує особу, засвідчену власноруч заявником.

Окрім того додатково (за наявності) можуть бути дадані такі документи:

  • копію військового квитка осіб рядового, сержантського і старшинського складу, військового квитка офіцера запасу;
  • копію посвідчення пенсіонера або ветерана військової служби, органів внутрішніх справ, Національної поліції України, Національного антикорупційного бюро України, Служби судової охорони, державної пожежної охорони, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, служби цивільного захисту, податкової міліції, Бюро економічної безпеки України чи Державної кримінально-виконавчої служби України;
  • копія посвідчення члена громадського формування з охорони громадського порядку;
  • копія дозволу на придбання, зберігання та носіння мисливської вогнепальної нарізної, гладкоствольної зброї;
  • копія посвідчення про нагородження відзнакою «Вогнепальна зброя»,
  • копія посвідчення учасника війни;
  • копія посвідчення учасника бойових дій.

Заяви осіб, які окрім заяви, надали зазначені вище додаткові документи розглядаються першочергово.

Розгляд заяви відбувається, протягом доби, після її отримання.

Окрім зброї та боєприпасів до неї особа отримує Довідку з даними про дату і місце видачі зброї, персональні дані одержувача зброї, а аткож ідентифікаційні дані зброї та боєприпасів. Аналогічні дані вносяться до інформаційно-телекомунікаційної системи "Інформаційний портал Національної поліції України".

Втрата, вилучення та повернення зброї

У разі втрати (крадіжки) вогнепальної зброї, невикористаних боєприпасів до неї, особа зобовязана невідкладно повідомити про це, шляхом подання до органів Національної поліції України відповідної заяви. Інформація щодо розшуку зброї вноситься до інформаційно- телекомунікаційної системи "Інформаційний портал Національної поліції України". В той же час, як вже зазначалось вище, особа має право повторно отримати зброю, у разї її втрати під час здійснення заходів по відсічі збройної агресії.

Отримана цивільною особою зброя вилучається у випадках:

  • самоусунення від участі у відсічі збройної агресії;
  • зміни особою місця постійного проживання (перебування);
  • неспроможності з інших підстав брати участь у відсічі збройної агресії;
  • здійснення вчинку, що дискредитує особу як таку, якій видано вогнепальну зброю для участі у відсічі збройної агресії (зокрема, викриття стратегічної чи іншої важливої військової інформації, перехід на бік ворога тощо);
  • вчинення кримінального правопорушення із застосуванням вогнепальної зброї або погрозою його застосування;
  • встановлення обставин, за яких особа, що отримала вогнепальну зброю, не могла її отримати як така

Отримана цивільною особою зброя підлягає поверненню протягом 10 днів після припинення або скасування дії воєнного стану. Приймають зброю, яка підлягає поверненню органи Національної поліції України.

Відповідальність за застосування зброї

Цивільні особи не несуть відповідальності за застосування вогнепальної зброї проти осіб, які здійснюють збройну агресію проти України, якщо така зброя застосована для захисту держави та українського народу проти осіб які здійснюють збройну агресію проти України.

Тобто у разі зловживань у використанні зброї дії цивільних осіб по поводженню зі зброєю будуть трактуватись виходячи з загальних норм кримінального законодавства.

Також варто відзначити, що у період дії воєнного стану цивільні особи-громадяни України з метою відсічі та стримуванні збройної агресії Російської Федерації та/або інших держав мають право використовувати власну нагородну зброю, спортивну зброю (пістолети, револьвери, гвинтівки, гладкоствольні рушниці), мисливську нарізну, гладкоствольну чи комбіновану зброю та бойові припаси до неї.

Окрім того, нагадуємо, що набув чинності Наказ Міністерства внутрішніх справ України № 195 від 18 березня 2022р. "Про продовження строку дії дозволів у сфері обігу зброї, пристроїв та вибухових матеріалів під час дії воєнного стану в Україні", яким строки дії всіх дозолів на зброю продовжено до 10 днів після припинення або скасування дії воєнного стану в Україні.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити