Токаєв набрав більше 80% голосів на позачергових виборах президента Казахстану

Головна > Банки > Токаєв набрав більше 80% голосів на поза...
Author

Марія Куренко

21.11.2022, 11:25
Shares

2

Views

431

Токаєв набрав більше 80% голосів на позачергових виборах президента Казахстану

Турар Казангапов/Tengrinews.kz

Діючий президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв набрав 81,3% голосів виборців на позачергових президентських виборах. Вибори проходили на тлі скарг незалежних спостерігачів щодо порушення виборчого процесу.

Про це свідчать попередні дані Центральної виборчої комісії, пише Tengri News., інформує Інфокурс.

Голова ЦВК Нурлан Абдіров заявив, що участь у голосуванні взяли майже 70% виборців, тобто 8,3 мільйонів осіб. Із них близько 6,5 мільйона проголосували за чинного президента.

Жигулі Дайрабаєв другий за кількістю голосів – набрав 271 641 голос (3,42%).

За даними міжнародного інституту регіональних досліджень "Відкрите суспільство", проти всіх кандидатів проголосували 5,2% виборців.

"Звичайно, ми чекаємо на офіційні підсумки виборів. Проте, вже можна сказати, що народ висловив переконливу довіру мені як президенту і всім вам. Довіра народу – це найголовніша цінність. Ми маємо виправдати цю довіру народу. Тому з сьогоднішнього дня, 21 листопада, ми всі маємо розпочати роботу", – сказав Касим-Жомарт Токаєв.

Нагадаємо: У січні у Казахстані розпочалися масові громадянстькі протести як реакція на подорожчання автомобільного газу, які не вщухли навіть після того, як влада погодилась розслідувати підняття цін і знизити їх. До економічних вимог мітингарів додалися й політичні, зокрема остаточне усунення від політики першого президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва.

5 січня уряд Казахстану було відправлено у відставку. До 19 січня на території країни оголосили надзвичайний стан.

Влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку за допомогою у придушенні протестів. ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту рф та її союзників до Казахстану.

11 січня Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив про завершення в країні військової місії Організації договору колективної безпеки. Війська ОДКБ будуть виведені протягом 10 днів

У березні президент Токаєв анонсував реформи, які включали внесення поправок до Конституції країни, зокрема, було обмежено повноваження президента одним семирічним терміном.

У вересні президент підписав указ про проведення позачергових виборів глави держави.

Позачергові вибори президента відбулися 20 листопада з 07:00 до 20:00. Вибори відбулися 20 листопада на тлі скарг незалежних спостерігачів щодо порушення виборчого процесу та затримання активістів.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Протягом минулої доби на фронті відбулося 95 бойових зіткнень.

Також продовжує тиснути на Авдіївському та Бахмутському напрямках.

10.05.2024 - 09:04

Arrow
Theme

Міжнародне

Сі Цзіньпін прибув з візитом до Угорщини, де обговорить з Орбаном війну в Україні та інфраструктурні проєкти - Reuters 

Очікується, що Угорщина та Китай, які відзначають 75-ту річницю встановлення дипломатичних відносин, підпишуть від 16 до 18 нових угод про співпрацю.

09.05.2024 - 10:47

Arrow

Вас це може зацікавити