Тисячі людей вийшли на протести проти правок уряду Фіцо до кримінального кодексу

Головна > Міжнародне > Тисячі людей вийшли на протести проти пр...
Author

Марія Куренко

12.01.2024, 10:28
Shares

1

Views

791

Люди збираються, щоб взяти участь у протесті проти урядового плану внести зміни до кримінального кодексу, у Братиславі, у четвер, 11 січня 2024 року. Тисячі людей вийшли на вулиці великих міст Словаччини, щоб відновити свої протести проти планів новий уряд популістського прем’єр-міністра Роберта Фіцо внесе зміни до кримінального кодексу країни.  Зміни, запропоновані коаліційним урядом трьох партій, включають пропозицію скасувати спеціальну прокуратуру, яка займається серйозними злочинами, такими як хабарництво, організована злочинність і екстремізм.  (Ярослав Новак/TASR через AP)
Ярослав Новак/ TASR

Понад 20 тисяч людей вийшли на вулиці великих міст Словаччини 11 січня, щоб знову протестувати проти планів нового уряду прем’єр-міністра Роберта Фіцо внести зміни до кримінального кодексу країни.

Про це повідомляєAssociated Press.

Зміни, запропоновані коаліційним урядом трьох партій, включають скасування спеціальної прокуратури , яка займається серйозними злочинами, такими як хабарництво, організована злочинність і екстремізм. Натомість розслідуванням таких справ займались би прокурори обласних управлінь, які 20 років не бралися за такі злочини.

Натовп демонстрантів неодноразово скандував гасла: "Мафія, мафія" та "Досить з нас Фіцо". На центральну площу Братислави вийшли близько 20 тисяч протестувальників. Зазначається, що з моменту першого антиурядового протесту 7 грудня у Братиславі, демонстрації поширилися на 19 словацьких міст.

Законодавство, ухвалене урядом Фіцо, потребує схвалення парламенту та президента, проте трипартійна коаліція має більшість, щоб подолати очікуване вето президентки Зузани Чапутової.

Чапутова сказала, що вона також готова використати конституційний виклик законодавству. Однак незрозуміло, як Конституційний суд зможе винести рішення, йдеться у матеріалі.

Нагадаємо: Останній мітинг у великих містах Словаччини проти планів уряду Фіцо щодо змін у кримінальному кодексі країни відбувся 20 грудня.

Фіцо повернувся до влади вчетверте після того, як його партія перемогла на парламентських виборах у Словаччині 30 вересня . За результатами парламентських виборів, які пройшли 30 вересня, у Словаччині перемогла проросійська партія "Смер", яку очолює Фіцо, і сформувала коаліцію з лівоцентристською партією HLAS та націоналістичною SNS.

Під час своєї виборчої кампанії політик пообіцяв припинити військову підтримку України та критикував санкції проти Росії. Він також наголошував на необхідності мирних переговорів, які завершать війну.

Після того, як уряд Фіцо прийшов до влади, деякі слідчі та поліцейські чиновники, які займаються топовими справами про корупцію, були звільнені. Заплановані урядом Фіцо зміни в законодавстві також передбачають пом'якшення покарання за корупцію.

За попереднього уряду, який прийшов до влади у 2020 році після кампанії проти корупції, десятки високопосадовців, поліцейських, суддів, прокурорів, політиків і бізнесменів, пов’язаних із партією Фіцо, були звинувачені та засуджені за корупцію та інші злочини.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

14 населених пунктів Херсонщини були під обстрілами російських загарбників упродовж доби, поранена людина

Внаслідок обстрілів пошкоджені 12 багатоповерхівок та 54 приватні будинки.

09.05.2024 - 10:05

Arrow
Theme

Закон

У Кривому Розі затримали інформатора, який наводив ракети на місто

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 12 років тюрми.

08.05.2024 - 10:20

Arrow

Вас це може зацікавити