Суд залишив запобіжний захід Коломойському без змін

Головна > Закон > Суд залишив запобіжний захід Коломойсько...
Author

Марія Куренко

06.10.2023, 16:55
Shares

1

Views

354

Суд прийняв рішення по заставі для Коломойського - Korrespondent.net
Getty Images

У Київському апеляційному суді відбувся розгляд апеляції про зміну запобіжного заходу бізнесмену Ігорю Коломойському.

Про це повідомляє "Еспресо", інформує Інфокурс.

За адвокатським клопотанням Коломойському дозволили перебувати поряд з захисниками, а не в камері зали судового засідання.

Паспорти Коломойського

Суддя Київського апеляційногосуду повідомила, що громадянство Ігоря Коломойського припинено від 17 липня 2022 року.

Водночас Коломойський заявив, що міграційна служба про це його не повідомляла, натомість вінрозповів про інші свої паспорти. За його словами він має паспорти Кіпру та Ізраїлю.

Прокурори заявили, з посиланням на документипосольства Ізраїлюв Україні, що у Коломойського окрім внутрішнього паспорта громадянина Ізраїлю є і закордонний.

За заявою прокурора, всі паспорти громадянина України, виданні на ім'я Ігоря Коломойського, визнані недійсними.

Після цього суд пішов на перерву.

Розгляд скарги захисту

Після перерви Київський апеляційний суд відмовив у задоволенні скарги захисту колишнього бенефіціарного власника ПриватБанку Ігоря Коломойського на ухвалу Шевченківського райсуду Києва, якою тому було збільшено розмір застави до понад 3 млрд 891 млн грн.

"Колегія суддів ухвалила: ухвалу слідчого судді Шевченківського суду про зміну запобіжного заходу у частині визначення розміру застави... залишити без змін. Апеляційну скаргу – залишити без задоволення", – сказала головуюча суддя Тетяна Кагановська.

Нагадаємо: Наприкінці 2016 року уряд ухвалив рішення про націоналізацію ПриватБанку, після чого фінустанову докапіталізували на понад 155 млрд грн. Раніше Мін'юст США звинуватив Ігоря Коломойського у розкраданні мільярдів доларів з ПриватБанку, які він потім нібито "відмивав" через компанії у США та інших країнах. Натомість сам олігарх відкинув звинувачення та зазначив, що всі інвестиції "робив з власних коштів".

В українських та іноземних судах розглядалося понад 240 проваджень щодо націоналізації ПриватБанку. Зокрема, у лондонському суді триває процес за позовом ПриватБанку до колишніх власників фінустанови Коломойського та Боголюбова й афілійованих до них компаній. Банк вимагає відшкодування у зв’язку зі схемами, які мають ознаки шахрайства і відмивання коштів та які, як вважає банк, реалізували його колишні власники.

5 березня 2021 року США запровадили санкції проти Ігоря Коломойського та членів його родини.

2 вересня2023року Коломойський отримав підозру від СБУ та БЕБ. Справа стосується одного з епізодів виведення коштів з ПриватБанку. Встановлено, що протягом 2013–2020 років Коломойський легалізував понад 500 млн грн, використовуючи інфраструктуру підконтрольних банківських установ.

Бізнесмену інкримінують ст. 209 Кримінального кодексу (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом), що передбачає покарання позбавленням волі на строк від восьми до 12 років із конфіскацією майна, а також ст. 190 (шахрайство) – до 12 років із конфіскацією.

Того ж дня Коломойськомузапобіжний західу вигляді тримання під вартою терміном на 60 днів (до 31 жовтня включно) з можливістю внесення застави у розмірі 509 млн грн.

7 вересня детективи НАБУ за погодження керівника САП повідомили Коломойському та п’ятьом членам організованої ним групи пропідозру у заволодінні коштами ПриватБанку на суму понад 9,2 млрд грн. Згідно повідомлення НАБУ, у січні-березні 2015 року кінцевий бенефіціар банку, на той момент голова Дніпропетровської обласної держадміністрації, розробив план заволодіння коштами ПриватБанку для подальшого фінансування підконтрольної офшорної компанії та збільшення власної частки у статутному капіталі банку. Для цього "банк штучно зобов’язали виплатити вказаній підконтрольній компанії понад 9,2 млрд грн під приводом нібито зворотного викупу власних облігацій за завищеною вартістю".

15 вересня Шевченківський райсуд столиці переобрав запобіжний захід Коломойському, який отримав нову підозру за трьома статтями у справі про заволодіння 5,8 млрд грн. Зокрема, суд змінив запобіжний захід у частині застави, встановивши її розмір у сумі 3 млрд 891 млн грн.

25 вересня Київський апеляційний суд відхилив скаргу на обрання Коломойському запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі майже 510 млн грн у справі щодо легалізації понад пів мільярда гривень ПриватБанку.

Росфінмоніторинг 2 жовтня вніс бізнесмена Ігоря Коломойського до списку терористів та екстремістів.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог на Харківщині розширив зону активних бойових дій майже на 70 км Сирський

Попереду будуть важкі бої й ворог до цього готується, зауважив Сирський.

17.05.2024 - 12:22

Arrow
Theme

Війна

Російські окупанти обстріляли щонайменше 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі.

З лінії фронту евакуйовано 342 людини, у тому числі 20 дітей.

16.05.2024 - 11:36

Arrow

Вас це може зацікавити