Суд ЄС скасував санкції проти мільярдерів Фрідмана та Авена

Головна > Закон > Суд ЄС скасував санкції проти мільярдері...
Author

Назар Лазебний

10.04.2024, 12:02
Shares

2

Views

589

В Украине арестовали активы российских олигархов Фридмана, Авена и Косогова  на более чем $463 млн
Reuters

Суд Євросоюзу задовольнив позов акціонерів "Альфа-Банку" Петра Авена і Михайла Фрідмана про виключення їх із санкційного списку.

Відповідний пресреліз опубліковано на сайті суду.

"Генеральний суд скасував включення Пьтра Авена та Міхала Фрідмана до списків осіб, на яких поширюються обмежувальні заходи", - йдеться у рішенні суду.

Повідомляється, що згідно з рішенням суду, підстави, на яких бізнесменів внесли до списків, не є достатньо обґрунтованими, а додаткових доказів Рада ЄС не надала.

"Суд задовольняє вимоги Пьотра Авена та Міхаіла Фрідмана. Суд вважає, що жодна з причин, викладених у початкових санкційних актах у період з 28 лютого 2022 року до 15 березня 2023 року, не є достатньо обґрунтованою, а отже, включення Авена та Фрідмана до оскаржуваних списків не було виправданим.

Що стосується продовження дії актів, суд вважає, що Рада ЄС не надала жодних додаткових доказів порівняно з тими, на які вона спиралася в первинних актах.

На думку суду, хоча підстави, висунуті Радою, можуть бути такими, що дозволяють встановити, залежно від обставин, ступінь близькості Авена і Фрідмана до Путіна або його оточення, вони не демонструють, що вони підтримували дії або політику, які підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України, або що вони надавали матеріальну чи фінансову підтримку російським особам, відповідальним за анексію Криму або дестабілізацію України, або що вони отримували вигоду від цих осіб", - йдеться у заяві.

Апеляція може бути подана протягом 2 місяців і 10 днів з моменту повідомлення про рішення.

Журналіст "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк пояснив, що це рішення поширюється тільки на чорний список із лютого 2022 року до березня 2023 року.

"Тож вони залишаються під санкціями, оскільки список було оновлено на початку цього року, але це поганий сигнал", - написав він у X.

Нагадаємо: Михайло Фрідман і Петро Авен - засновники та акціонери російського "Альфа-Банку". Після початку великої війни в Україні вони покинули Росію, але, тим не менш, опинилися під санкціями ЄС за ймовірні зв’язки з адміністрацією Путіна ще з 28 лютого 2022 року.

У березні 2022 року санкції проти Авена і Фрідмана запровадила Велика Британія, де вони мешкають.

У серпні 2023-го управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) внесло до санкційного списку бізнесменів Фрідмана та Авена, також під санкції потрапили акціонери «Альфа-Груп» Кузьмічов та Хан.

Українанаклала санкції на акціонерів «Альфи»восени 2022-го.

Минулої весни стало відомо, що Фрідман і Авен вирішили продати свої частки в "Альфа-Банку" - насамперед, щоб спробувати зняти з себе санкції. Тоді джерело газети Financial Times говорило, що вони готові заради цього на все.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Енергетика

Російські війська атакували енергетичний об’єкт на сході, у двох регіонах подовжують діяти графіки відключень 

Аварійна допомога на запит українського оператора системи передачі із сусідніх країн минулої доби не залучалася.

29.04.2024 - 12:00

Arrow

Вас це може зацікавити