Статус безробітного у воєнний час: що зміниться?

Головна > Бізнес > Статус безробітного у воєнний час: що зм...
Author

Назар Лазебний

22.04.2022, 16:43
Shares

3

Views

1 029

Статус безробітного у воєнний час: що зміниться?

livemint.com

21 квітня 2022 року Верховна Рада прийняла Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо деяких питань функціонування сфер зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття в період воєнного стану" . Закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Вказаним законом врегульовано особливості набуття статусу безробітного та виплати відповідної допомоги у період дії воєнного стану та протягом 180 днів, після його завершення.

Набуття статусу безробітного

  • Для всіх категорій безробітних: статус безробітного надається на наступний день, після реєстрації у Центрі зайнятості на підставі заяви такої особи та без дотримання вимог щодо наявності підходящої роботи.
  • Особливості для внутрішьопереміщених осіб (ВПО) та осіб, які перебувають у зонах ведення бойових дій: статус безробітного надається на підставі відомостей, отриманіх Центром зайнятості з державних реєстрів та баз даних державних органів.

У разі, якщо такі особи мають не розірвані трудові відносини з роботодавцем, припинити трудові договори можна, шляхом подання до Центру зайнятості за місцем перебування такої особи заяви, на ім’я роботодавця. В такому разі трудові відносини ввадаються припиненими на наступний день, після подання такої заяви. Центр зайнятості зобов’язаний повідомити про надходження такої заяви роботодавця, а також податкові органи та Пенсійний фонд.

Особа втрачає статус безробітного з підстав, передбачених ст. 45 Закону України "Про зайнятість населеня" , а також у разі перебування за кордоном понад 30 календарних днів. Тут варто відзначити, що законодавець надав змогу, підтвердити намір подальшого перебування у статусі безробітного будь-якими засобами коммунікації. Робити таке підтвердження, щоб не втратити статус безробитного, варто кожних 30 днів.

Отримання допомоги по безробіттю

Для всіх категорій безробітних:

  • нарахування допомоги починається з наступного дня, після набуття статутсу безробітного
  • виплата допомоги може відбуватись без обов’язкового відвідування Центрів зайнятості за умови підтвердження статусу не рідше, ніж один раз на 30 днів будь-якими засобами коммунікації.
  • максимальний розмір допомоги не може перевищувати півтора розмірів мінімальної заробітної плати
  • нарахування допомоги припиняється з підстав, передбачених ст. 31 Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття", а також у разі перебуваня безробітного за кордномо понад 30 календарних днів.

Особливості для ВПО:

Допомога по безробіттю ВПО, які не мають необхідних для її нарахування документів, відбувається на підставі відомостей, отриманих Центром зайнятості з державних реєстрів та баз данних органів державної влади.

До моменту отримання необхідної інформації допомога виплачується в мінімальному розмірі, передбаченому законодавством. На сьогодні цей розмір складає: 650 грн. - для безробітних, які мають менш ніж 6 місяців страхового стажу протягом останніх 12 місяців та 1800 грн - для інших.

Максимальна тривалість виплати такої допомоги не може перевищувати 180 днів.

Однак, після отримання відомостей з реєстрів розмір та період виплати допомоги можуть бути переглянуті.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Сили оборони знищили 28 "шахедів" у семи областях України 

Також минулої доби на Херсонському напрямку було знищено розвідувальний БпЛА "Supercam" та ударний "Ланцет", а на Одещині розвідувальний безпілотник "...

21.05.2024 - 08:58

Arrow
Theme

Енергетика

Дефіцит електроенергії зменшився через потепління, але досі суттєвий - можливі відключення ввечері

Графіки погодинних відключень можуть бути застосовані при перевищенні визначених обсягів лімітів споживання.

20.05.2024 - 13:12

Arrow

Вас це може зацікавити