США визнали опозиційного кандидата Едмундо Гонсалеса  переможцем виборів у Венесуелі

Головна > Політика > США визнали опозиційного кандидата Едмун...
Author

Олександр Талов

02.08.2024, 10:52
Shares

4

Views

452

Блінкен заявив, що Путін помиляється, коли розраховує на тривалу війну з  Україною | РБК-Україна
Ентоні Блінкен, Держсекретар США, Віталій Носач,/РБК-Україна

Сполучені Штати у четвер визнали опонента президента Венесуели Ніколаса Мадуро та кандидата від опозиції Едмундо Гонсалеса переможцем спірних президентських виборів у Венесуелі, відкинувши заяву Мадуро про перемогу.

Як заявив Державний секретар США Ентоні Блінкен, на президентських виборах у Венесуелі переміг опозиційний кандидат Едмундо Гонсалес попри офіційні результати, які констатують перемогу чинного президента Ніколаса Мадуро.

"Враховуючі переконливі докази, США і, найголовніше, венесуельцям зрозуміло, що Едмундо Гонсалес набрав найбільшу кількість голосів на президентських виборах у Венесуелі 28 липня", — наголосив він.

За словами держсекретаря США, Національна виборча рада Венесуели проголосила Ніколаса Мадуро переможцем на виборах "без підтверджуючих доказів". Установа досі не опублікувала детальних даних голосування або будь-яких таблиць підрахунку голосів, незважаючи на численні заклики венесуельців і міжнародної спільноти. Це позбавляє результати довіри, зазначив Блінкен.

Водночас опозиція Венесуели опублікувала понад 80% результатів голосування на президентських виборах, отриманих з виборчих дільниць по всій країні. Згідно з цими даними, опозиціонер Едмундо Гонсалес набрав 67% голосів, а чинний президент Ніколас Мадуро — лише 30%.

Скріншот з сайту resultadosconvzla.com

"США відкидають необґрунтовані звинувачення Мадуро на адресу лідерів опозиції. Погрози Мадуро та його представників заарештувати Едмундо Гонсалеса та Марію Коріну Мачадо — це спроба придушити політичну участь і зберегти владу", — додав Блінкен.

У заяві Блінкен не називає Гонсалеса безпосередньо президентом Венесуели, але вітає його "з успішною кампанією".

"Зараз настав час для венесуельських сторін почати обговорення щодо поважного, мирного переходу відповідно до венесуельського виборчого законодавства та побажань венесуельського народу. Ми повністю підтримуємо процес відновлення демократичних норм у Венесуелі та готові розглянути шляхи його зміцнення спільно з нашими міжнародними партнерами", - йдеться у заяві Держсекретаря США.

Нагадаємо: 28 липня президента Венесуели Ніколаса Мадуро оголосили переможцем на президентських виборах. За даними Національної виборчої ради, Мадуро набрав 51% голосів виборців, а кандидат від опозиції Едмундо Гонсалес — 44%.

Опозиція тим часом заявила про свою перемогу і фальсифікацію оголошених результатів. Після цього опозиція опублікувала результати голосування за якими опозиційний кандидат Едмундо Гонсалес набрав 67% голосів, а чинний президент Ніколас Мадуро — лише 30%.

З 29 липня у Венесуелі не вщухають протести. Мітингувальники палять розвішані по стінах і стовпах портрети Мадуро, покришки, сміття і машини. У кількох містах люди повалили статуї колишнього президента Уго Чавеса — попередника Мадуро.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Міжнародне

Мая Санду перемагає у першому турі президентських виборів у Молдові

За підрахунками 97,88% протоколів вона отримала трохи більше 41% голосів.

21.10.2024 - 10:27

Arrow
Theme

Політика

Міністр закордонних справ Франції відвідає Україну цими вихідними

Барро додав, що, як і його попередники, він твердо переконаний у тому, що  капітуляція України перед Росією неприпустима.

18.10.2024 - 14:05

Arrow

Вас це може зацікавити