США вимагають від рф вивести війська із ЗАЕС та повернути контроль на нею Україні

Головна > Закон > США вимагають від рф вивести війська із ...
Author

Назар Лазебний

12.08.2022, 10:19
Shares

1

Views

1 155

США вимагають від рф вивести війська із ЗАЕС та повернути контроль на нею Україні

Бонні Дженкінс

glavcom.ua

Для забезпечення безпеки Запорізької АЕС росія має надати доступ до неї експертів МАГАТЕ, припинити всі військові операції, а також створити демілітаризовану зону.

Про це заявила на засіданні Радбезу ООН заступниця держсекретаря США з питань контролю над озброєннями та міжнародної безпеки Бонні Дженкінс, пише Укрінформ, інформує Інфокурс.

Представниця США зауважила, що в разі продовження росією окупаційної політики, світове товариство має вжити термінових кроків, щоби мінімізувати ризики для ядерної безпеки в Україні.

"Для початку США знову вказують на важливість полегшення доступу персоналу МАГАТЕ для розвʼязання питань ядерної безпеки та гарантій на запорізькому об’єкті, а також на інших ядерних об’єктах по всій країні", – заважила Дженкінс.

рф має припинити всі військові операції на ядерних об’єктах України або поблизу них і "негайно повернути Україні повний контроль над запорізьким об’єктом". При цьому, за її словами, українському персоналу АЕС має бути дозволено виконувати свої обов’язки без тиску російських збройних сил.

"США також підтримують пропозицію України створити демілітаризовану зону навколо Запорізької станції. Звіти, в тому числі МАГАТЕ, які ми чули сьогодні, підкреслюють терміновість ситуації", – наголосила заступниця держсекретаря США.

Нагадаємо: 11 серпня російські війська продовжили обстріли найбільшої в Україні та у Європі Запорізької АЕС. Зокрема, було зафіксовано п’ять влучань поблизу дільниці зварювання та сховища джерел випромінювання. Ще п’ять сталися в районі пожежної частини, розташованої неподалік від ЗАЕС.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Росія "вкотре пробила дно" у світовій історії тероризму.

9 серпня президент "Енергоатома" Петро Котінв ефірі телемарафону заявив, що росія вже почала підключення Запорізької АЕС до російської енергосистеми та відключення її від української. Раніше в травні він казав, що це неможливо.

Співробітники станції отримали від "Росатому" спеціальну програму від’єднання ЗАЕС від України і підключення її до енергосистеми Росії, каже він. Після цього 5 та 6 серпня Росія двічі обстріляла станцію. Снаряди потрапили поблизу сховищ відпрацьованого ядерного палива, було пошкоджено лінію електропередач та азотно-кислотну станцію. "Пошкодження ліній електропередач – частина російського плану з перепідключення станції", - зазначив Котін.

Росія, за його словами, планує повністю відʼєднати від української енергосистеми не тільки саму станцію, а й тимчасово окуповані південні території країни.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог здійснив 22 безуспішні спроби прорвати оборону на Времівському напрямку

На Покровському напрямку противник здійснив 18 безуспішних спроб атакувати наші позиції. Бойові дії ще тривають, ситуація напружена.

16.05.2024 - 09:00

Arrow
Theme

Війна

Вночі росіяни завдали ракетного удару по Херсону

Минулої доби російські загарбники здійснили обстріли чотирьох населених пунктів Херсонської області, загинула одна людина.

15.05.2024 - 09:40

Arrow

Вас це може зацікавити