США та Велика Британія завдали ударів по об'єктах хуситів у Ємені

Головна > Міжнародне > США та Велика Британія завдали ударів по...
Author

Назар Лазебний

12.01.2024, 09:28
Shares

3

Views

435

CENTCOM

Авіація та бойові кораблі США та Великої Британії в ніч на 12 січня завдали ударів по військовим обʼєктам хуситів у Ємені, які за підтримки Ірану атакували торгові судна у Червоному морі.

Як повідомляєReuters, посилаючись на американських посадовців, це перші удари по хуситах, відколи ті почали атакувати цивільні судна в Червоному морі наприкінці минулого року.

Підтримувані Іраном хусити, які контролюють більшу частину Ємену, загрожують безпеці судноплавних шляхів у Червоному морі, демонструючи таким чином підтримку палестинського угруповання ХАМАС. Їхні напади завдають збитків міжнародній торгівлі на ключовому маршруті між Європою й Азією, на який традиційно припадало близько 15% світового судноплавства.

У четвер лідер хуситів заявив, що будь-яка атака США на угруповання не залишиться без відповіді.

За даними американських ВПС, загалом було понад 60 ударів по 16 цілям.

Відео: Мілітарний

Удари завдані насамперед по аеродромах, з яких, за даними розвідки, запускалися ракети та дрони, а також по складах зброї та радарів.

Співрозмовники агенції в адміністрації США повідомили, що в операції брали участь літаки, кораблі та підводний човен.

За інформацією джерел CNN, також застосовувалися крилаті ракети Tomahawk.

ВПС США повідомили, що удар було завдано по командним пунктам, складам боєприпасів, виробничим обʼєктам та пунктами запусків ракет, систем ППО хуситів.

Британські Повітряні сили повідомили, що в операції в Ємені брали участь чотири їх літаки Typhoon, які долетіли з бази на Кіпрі з дозаправкою в повітрі. Удари вони завдали бомбами Paveway IV із супутниковим та лазерним наведенням.

Повідомляється, що атаки зазнали міжнародний аеропорт Ходейда на заході Ємену, міжнародний аеропорт Таїз та прилеглі до них райони, а також райони на південному заході Ємену та аеропорт, що обслуговує місто Абс на північному заході Ємену, повідомив CNN. Ударів зазнали авіабаза Аль-Дайламі, на північ від столиці Ємену Сани, та табір хуситів у північній єменській провінції Сааде.

У заяві США, Великої Британії, Австралії, Бахрейну, Канади, Данії, Німеччини, Нідерландів, Нової Зеландії та Південної Кореї, йдеться, що удару по військових обʼєктах хуситів було завдано відповідно до невідʼємного права держав на індивідуальну та колективну самооборону.

Президент Джо Байден зазначив, що удари США є "прямою відповіддю на безпрецедентні напади хуситів на міжнародні морські судна у Червоному морі". Він наголосив, що понад 50 країн постраждали внаслідок 27 нападів хуситів на міжнародне комерційне судноплавство.

"Ці цілеспрямовані удари є чітким сигналом того, що Сполучені Штати та наші партнери не зазнають нападів на наш персонал і не дозволять ворожим субʼєктам ставити під загрозу свободу судноплавства на одному з найважливіших комерційних маршрутів у світі. Я без вагань за необхідності вживу подальших заходів щодо захисту наших людей та вільної міжнародної торгівлі", – заявив Джо Байдена.

Центральне Командування Збройних сил США повідомило, що американський ВМФ для ударів використав крилаті ракети Tomahawk з надводних кораблів та підводних човнів. Була задіяна і бойова авіація США. Повідомляється про ураження 60 цілей у 16 локаціях у Ємені.

Нагадаємо: Обстріл суден, які йдуть через міжнародні води Червоного моря, почастішали в грудні на тлі воєнних дій у Секторі Гази. Удари по цивільних суднах, які нібито повʼязані з Ізраїлем або туди прямують, завдають єменські хусити, які підтримують ХАМАС. Вони використовують ракети та безпілотники.

Атаки єменських хуситів уже призвели до зростання цін на нафту та природний газ. Низка судноплавних компаній, включаючи A.P. Moeller-Maersk AS і Hapag-Lloyd оголосили про припинення проходу своїх суден через Червоне море. Як повідомляв Financial Times із посиланням на дослідження Clarksons, кількість контейнеровозів у гирлі Червоного моря, що прямують до Суецького каналу або з нього, в перший тиждень січня скоротилася на 90% порівняно з початком 2023 року.

Центральне командування США повідомило, що військові кораблі та літаки США та Великої Британії збили 18 дронів, дві протикорабельні крилаті ракети та одну балістичну ракету у відповідь на одну з найбільших комбінованих атак хуситів на судноплавство 9 січня.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Пошкоджено обʼєкти критичної інфраструктури внаслідок ракетної атаки на Кіровоградську та Запорізьку області

Травмовано дитину 8 років. Руйнувань, за попередніми даними, зазнали 13 приватних будинків та майже 30 гаражів.

08.05.2024 - 09:22

Arrow
Theme

Політика

В "інавгурації" Путіна візьмуть участь представники семи країн ЄС, в тому числі Франції - Reuters 

У Держдепі США також заявили, що не відправлятимуть представника на "інавгурацію", проте Путіна досі вважають президентом.

07.05.2024 - 12:33

Arrow

Вас це може зацікавити