США розглядають зняття санкції з Білорусі заради експорту українського зерна - ЗМІ

Головна > Культура > США розглядають зняття санкції з Білорус...
Author

Ольга Фединчік

20.05.2022, 12:39
Shares

1

Views

1 024

США розглядають зняття санкції з Білорусі заради експорту українського зерна - ЗМІ

agropolit.com

США розглядають можливість скасування санкцій щодо білоруського виробництва калійних добрив на строк до шести місяців в обмін на транзит українського зерна.

Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на співрозмовників у дипломатичних колах, інформує Інфокурс.

Офіційні особи США та генсек ООН Антоніо Гуттереш вивчають можливий маршрут експорту українського зерна: на північ залізницею через Білорусь до литовського порту Клайпеда.

Чиновники припускають можливість скасування санкцій щодо виробництва калійних добрив на пів року в якості стимулу для білоруського лідера Олександра Лукашенка зазначається в повідомленні видання.

Санкції, повʼязані з калійними добривами, були введені США минулого року у відповідь на те, що влада Білорусі спровокувала міграційну кризу та придушила опозицію.

Представники ООН сподіваються, що спроби вивести білоруський та російський калій на ринок допоможуть урожаю зернових за межами регіону та спонукатимуть ці країни до вільної торгівлі продовольством. Вашингтон і його західні союзники звинувачують Росію в перешкоджанні власному експорту добрив, вказуючи на те, що санкції США проти Москви не перешкоджають торгівлі добривами та іншими гуманітарними та сільськогосподарськими продуктами.

"Немає ніяких санкцій, спрямованих проти харчового сектору, — лише Росія несе відповідальність за пеешкоджання", - сказав Ніколя де Рів’єр, посол Франції в ООН.

У свою чергу представник рф в ООН Василь Небензя звинуватив у проблемах з продовольчими продуктами вплив пандемії Covid-19 на ланцюги поставок, погоду, торгові війни, санкції, спекуляції західних інвесторів і навіть зусилля промислово розвинених країн відлучити свою економіку від викопного палива.

"Ми не можемо нічого вдіяти з вашим маніакальним намаганням вистрілити собі в ногу або навіть в обидві ноги", - заявив він.

За словами експертів, білоруського залізничного маршруту та інших наземних і річкових шляхів буде недостатньо, щоб перевозити мільйони тонн зерна з України. Переведення морського експорту зерна та соняшникової олії на залізницю забезпечить лише 10% від довоєнного рівня експорту, за словами Сари Менкер, виконавчого директора аналітичної компанії Gro Intelligence.

Нагадаємо: Раніше повідомлялося, що Україна не може вивезти близько 90 млн т виробленої аграрної продукції, через те що Росія заблокувала українські порти. Майже 70 суден заблоковані в морських портах України, шість суден під іноземними прапорами заблоковані в Маріупольському морському порту. Україна не контролює чотири порти: Маріупольський, Бердянський, Скадовський та Херсонський. Ці порти сумарно забезпечували 7,5% усієї перевалки.

ООН попереджає про глобальну продовольчу кризу. Україна отримає 215 млн доларів у вигляді екстреної продовольчої допомоги від США. Також Штати виділять 5 млрд доларів на подолання продовольчої кризи в країнах, що залежать від поставок продовольства з України. Це є частиною виплат з нового пакета допомоги на 40,1 млрд доларів.

Світовий банк проанонсував виділення 12 млрд доларів для подолання продовольчої кризи у світі. Сумарна підтримка протягом наступних 15 місяців сягне 30 млрд доларів.

Федеральний уряд Німеччини планує завдяки залізничним перевезенням частково компенсувати відсутність морського транспорту для транспортування зерна з України.

Велика Британія вже оголосила про скасування мит на всі товари з України. Європейська комісія також запропонувала призупинити на рік дію всіх імпортних мит на весь український експорт до ЄС.

Світовий банк анонсував виділення $12 млрд для подолання продовольчої кризи у світі. Сумарна підтримка протягом наступних 15 місяців сягне $30 млрд.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог здійснив 22 безуспішні спроби прорвати оборону на Времівському напрямку

На Покровському напрямку противник здійснив 18 безуспішних спроб атакувати наші позиції. Бойові дії ще тривають, ситуація напружена.

16.05.2024 - 09:00

Arrow
Theme

Війна

Вночі росіяни завдали ракетного удару по Херсону

Минулої доби російські загарбники здійснили обстріли чотирьох населених пунктів Херсонської області, загинула одна людина.

15.05.2024 - 09:40

Arrow

Вас це може зацікавити