США обмежують візовий режим для громадян Грузії через закон про "іноагентів"та плануть переглянути співпрацю

Головна > Міжнародне > США обмежують візовий режим для громадян...
Author

Олександр Талов

24.05.2024, 10:43
Shares

0

Views

996

Типи віз в США. Особливості візових категорій в США - VisaGlobal
visaglobal.com.ua

Державний департамент США запроваджує нову політику з обмежень видачі віз для громадян Грузії, яка стосуватиметься осіб, причетних до підриву демократії в країні, а також членів їхніх сімей.

Про це йдеться узаявідержсекретаря США Ентоні Блінкена.

"Державний департамент запроваджує нову політику обмежень у видачі віз для Грузії, яка стосуватиметься осіб, відповідальних або причетних до підриву демократії в Грузії, а також членів їхніх сімей. Це стосується осіб, відповідальних за придушення громадянського суспільства та свободи мирних зібрань у Грузії шляхом кампанії насильства чи залякування", - йдеться у заяві.

У заяві зазначається, що ці дії застосовуються у відповідь на "репресивну тактику, яка використовується для придушення законного інакомислення, підриває демократію Грузії та фундаментальні свободи, на які має право грузинський народ", а також "суперечить давно проголошеній меті Грузії — відображеній у її конституції — євроатлантичній інтеграції та стратегічному партнерству зі Сполученими Штатами.

За словами Блінкена, на такий крок Штати пішли через те, що протягом останніх кількох місяців правляча партія "Грузинська мрія" розробила та прийняла закон про "іноземний вплив", який, зокрема, перешкоджає вираженню поглядів та роботі незалежних медіа-організацій в країні.

"Я також розпочинаю комплексний перегляд двосторонньої співпраці між Сполученими Штатами та Грузією. Ми продовжуємо сподіватися, що лідери Грузії переглянуть проєкт закону та вживуть заходів для просування вперед демократичних і євроатлантичних прагнень своєї країни. Переглядаючи відносини між нашими двома країнами, ми будемо враховувати дії Грузії, перед ухваленням власних рішень", - додав він.

Нагадаємо: 14 травня парламент Грузії ухвалив у третьому, остаточному читаннізакон "Про прозорість іноземного впливу". Документ було ухвалено попри протести та зростання напруженості у країні.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі у суботу,ветувалацей закон. Водночас у правлячої партії "Грузинська мрія" є достатньо голосів для подолання вето. Якщо і після цього президент не підпише закон, його підписує та публікує голова парламенту.

У Конституції Грузії не вказані терміни, в які парламент має подолати вето президента. Припускають, що правляча партія "Грузинська мрія" може остаточно затвердити закон у середині червня.

Водночас, Венеційська комісія Ради Європи наполегливорекомендувалаГрузії скасувати закон "Про прозорість іноземного впливу" в його нинішньому вигляді.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Міноборони США знайшло ще 2 млрд доларів на зброю для України 

Помилка на 6,2 млрд доларів відкрила шлях для відправки до Києва ще мільярдів доларів, зазначає агентство.

26.07.2024 - 10:41

Arrow
Theme

Міжнародне

Глава МЗС Румунії Одобеску підтвердила виявлення уламків "шахедів" на території країни 

Румунія поінформувала про інцидент своїх союзників і координує з ними свої дії.

25.07.2024 - 13:43

Arrow

Вас це може зацікавити