США надали Україні HIMARS із обмеженою дальністю ударів, щоб унеможливити ураження території рф - WSJ

Головна > Міжнародне > США надали Україні HIMARS із обмеженою д...
Author

Назар Лазебний

05.12.2022, 20:49
Shares

3

Views

1 091

США надали Україні HIMARS із обмеженою дальністю ударів, щоб унеможливити ураження території рф - WSJ

WIN MCNAMEE/GETTY IMAGES

Сполучені Штати Америки таємно модифікували передані Україні HIMARS таким чином, щоб вони не могли бути використані для запуску ракет по території Росії.

Про це пише The Wall Street Journal посилаючись на анонімні джерела серед американських посадовців, інформує Інфокурс.

Співрозмовники видання стверджують, що Пентагон модифікував пускові установки HIMARS таким чином, щоб вони не могли стріляти ракетами великої дальності, зокрема ATACMS, які мають дальність польоту майже 300 кілометрів.

У той же час речник Пентагону, бригадний ВВС Генерал Патрік Райдер зазначив, що з міркувань оперативної безпеки США "не коментуєм публічно конфігурацію систем, наданих союзникам і партнерам" та "залишаються відданими наданню Україні можливостей, необхідних для протидії російській агресії".

Стверджується, що під час домовленостей про передання HIMARS президент Володимир Зеленський особисто пообіцяв США, що вони не будуть використовуватися для нанесення ударів по цілях на російській території.

Крім того, адміністрація Джо Байдена постійно наголошувала на ризиках надання Києву далекобійної зброї. Українська сторона стверджує, що таке озброєння потрібне для уражання складів російських сил, розташованих у глибокому тилу на окупованій території.

Натомість у Вашингтоні побоюються, що направлені ними системи можуть бути використані для ударів по цілях на території Росії, що призведе до ескалації війни. З цих міркувань зокрема Україна так і не отримала ATACMS, а також безпілотники MQ-1C Gray Eagle.

Водночас у США визнають, що Україна досі виконувала зобов'язання не використовувати американську зброю для ударів по російській території. За словами українських посадовців, це свідчить про те, що Києву можна довіряти зброю більшої дальності.

Дискусія про постачання далекобійної зброї у США активізувалася на тлі постійних обстрілів Росією української енергетичної інфраструктури. Деякі американські посадовці вважають, що далекобійна зброя могла б допомогти Києву попереджати більше ударів, оскільки постачання засобів протиповітряної та протиракетної оборони не настільки швидке.

Нагадаємо: Станом на зараз Україна отримала 20 пускових установок HIMARS і великий запас ракет із супутниковим наведенням з дальністю польоту майже 80 кілометрів. Ці ракети українські військові ефективно застосовують для нанесення ударів по російських складах боєприпасів, об'єктах матеріально-технічного забезпечення та командних центрах на окупованій території.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Політика

Громадські об’єднання США закликали Держдеп використати виділені Україні мільярди доларів, які можуть “згоріти” у кінці вересня

До Держдепу звернулися, зокрема, такі організації, як Nova Ukraine, Leleka Foundation та 107 відділення Союзу українок Америки.

05.09.2024 - 10:36

Arrow

Вас це може зацікавити