Спільна заява 19 країн щодо намагань Росії спотворити уявлення про реальну ситуацію в Криму

Головна > Енергетика > Спільна заява 19 країн щодо намагань Рос...
Author

Марія Куренко

18.03.2021, 10:59
Shares

3

Views

492

Спільна заява 19 країн щодо намагань Росії спотворити уявлення про реальну ситуацію в Криму

www.slovoidilo.ua

Організоване Росією 17 березня засідання за формулою Арріа щодо ситуації в Криму мало на меті спотворення уявлення про реальну ситуацію на півострові та слугувало лише російським окупаційним інтересам.

Про це йдеться у спільній заяві 19 країн, неофіційний переклад якої оприлюднений на сайті Постійного представництва України при ООН / Perm Mission of Ukraine to the UN

“Сьогодні Росія провела неформальне засідання в ООН з метою просування неправдивого наративу про окупацію нею Криму, який вона захопила з порушенням міжнародного права 2014 році. Ми засуджуємо порушення Росією прав людини та нарощування військового потенціалу на півострові. Ми рішуче відкидаємо спробу анексії Росією Автономної Республіки Крим та міста Севастополь”, - йдеться у заяві.

Зазначається, що дії Росії викликають занепокоєння на глобальному рівні та суперечать міжнародному праву, зокрема Статуту ООН, та суперечать Гельсінському заключному акту.

“Сьогоднішній захід мав на меті спотворення уявлення про реальну ситуацію в Криму та слугував лише російським окупаційним інтересам. Якби Росія справді була зацікавлена у покращенні розуміння ситуації в Криму, вона б дозволила представникам ООН, ОБСЄ та Ради Європи, а також працівникам гуманітарних структур, міжнародним моніторинговим місіям з прав людини та неурядовим правозахисним організаціям негайний та безперешкодний доступ до Криму”, - сказано у повідомленні.

В заяві наголошується на тому, що в ході міжнародних заходів на високому рівні, зокрема під час організованого Естонією засідання за формулою Арріа щодо Криму 12 березня та дебатів Генасамблеї 23 лютого міжнародне співтовариство засвідчило Україні свою підтримку у захисті нею власного суверенітету та територіальної цілісності в її міжнародно визнаних кордонах.

“Ми закликаємо Росію негайно припинити окупацію, зупинити порушення прав людини, звільнити всіх українських в’язнів, яких вона незаконно утримує, припинити агресію в Україні, поважати власні міжнародні зобов’язання та виконувати зобов’язання, взяті на себе згідно з Мінськими домовленостями. Ми підтверджуємо свою підтримку зусиль Нормандського формату та тверду прихильність мирному вирішенню конфлікту на сході України, відповідно до Мінських домовленостей та з повною повагою до суверенітету та територіальної цілісності України”, - сказано у заяві.

Документ підписали представники:

Австралії, Бельгії, Болгарії, Великої Британії, Грузії, Естонії, Ірландії, Канади, Латвії, Литви, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Словаччини, США, Франції, ФРН, Чехії та України.

Нагадаємо: 12 березня проходило неформальне віртуальне засідання представників країн-членів Радбезу ООН "Крим: сім років порушень суверенітету і територіальної цілісності України". Організаторами зустрічі були, зокрема, Велика Британія, Естонія, Ірландія, Норвегія, США і Франція - спільно з Україною.

Під час цього засідання також виступив цивільний журналіст з Криму Нариман Мемедемінов, який розповів про переслідування Росією кримських татар на півострові.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Рада ухвалила закон про збільшення штрафів для ухилянтів

штрафи за порушення законодавства про мобілізацію виписуватимуть заочно.

09.05.2024 - 12:48

Arrow
Theme

Війна

Посли ЄС схвалили надання Україні прибутків від заморожених активів РФ

Далі рішення ще має фіналізувати Рада ЄС.

08.05.2024 - 17:55

Arrow

Вас це може зацікавити