Словаки зібрали майже 1,5 мільйона євро за три дні на боєприпаси для України

Головна > Міжнародне > Словаки зібрали майже 1,5 мільйона євро ...
Author

Марія Куренко

18.04.2024, 17:09
Shares

3

Views

400

Акція зі збору коштів під назвою "Боєприпаси для України", яку запустили кілька словацьких організацій, за три дні зібрала майже 1,5 мільйона євро.

Про це повідомляєEuractive, передає Укрінформ.

Таким чином організації хочуть підтримати чеську ініціативу допомоги Україні, до якої відмовився приєднатися словацький уряд.

"Ми не можемо змиритися з тим, що наш уряд відмовляється допомагати нашому сусідові. Давайте доведемо, що Словаччина не боягузлива і стоїть на правильному боці історії, організувавши громадський збір коштів на боєприпаси. Давайте допоможемо Україні, незважаючи на наш проросійський уряд", - зазначили організатори на офіційному сайті збору коштів, відкритому у вівторок.

Кампанія зі збору коштів є результатом спільних зусиль кількох організацій та активістів з багаторічним досвідом допомоги Україні, серед яких Mier Ukrajine, Darček pre Putina, Donio та All4Ukraine.

Багато словацьких громадських діячів також підтримали кампанію, в тому числі майже 100-річний Отто Шимко, колишній партизан і в'язень німецьких таборів під час Другої світової війни.

"З агресорами неможливо було домовлятися, їх треба було перемогти. Цей досвід Другої світової війни стосується і України", - сказав Шимко у відеоролику на підтримку ініціативи.

Відео: FutureArmyTV

Збір коштів також підтримав колишній міністр закордонних справ і прозахідний дипломат Іван Корчок, який програв Петеру Пеллегріні у фінальному турі президентських перегонів 6 квітня.

"Чому я підтримав цей збір? Все дуже просто. На нашого найближчого сусіда напали, він захищається, а це неможливо без зброї. Війна може закінчитися негайно - коли Росія припинить свою агресію. Підтримка України - це не продовження війни, це підтримка існування сусіда", - заявив Корчок.

Попри те, що понад 20 країн приєдналися до чеської глобальної ініціативи із закупівлі боєприпасів для Києва, словацький уряд вирішив не брати в ній участі, заявляючи, що конфлікт "не має військового вирішення", а "відправлення зброї в Україну лише затягує війну".

Нагадаємо: Чехія ініціювала закупівлю на гроші ЄС боєприпасів для України в третіх країнах. Йшлося про 800 тисяч боєприпасів, які були знайдені в різних частинах світу.

Згодом міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що Україна у межах чеської ініціативи із закупівлі боєприпасів може отримати 1,5 мільйона снарядів замість обіцяних раніше 800 тисяч.

Пізніше Ліпавський повідомив, що боєприпаси, закуплені в країнах, які не є членами ЄС,можуть прибутив Україну вже в червні.

А глава МЗС РП Радослав Сікорськийзаявив, що транспортування боєприпасів, придбаних для допомоги Україні, вже організовується.

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Російські війська вдарили по Одесі трьома ракетами "Іскандер-М"

Внаслідок атаки загинуло троє людей, ще троє поранені.

01.05.2024 - 10:32

Arrow
Theme

Економіка

Мінфін США тимчасово дозволив операції з російськими банками

У листопаді цей дозвіл може бути продовжений.

30.04.2024 - 12:12

Arrow

Вас це може зацікавити