Шольцу може загрожувати відставка через відмову Україні в тяжкому озброєнні

Головна > Столиця > Шольцу може загрожувати відставка через ...
Author

Олександр Талов

21.04.2022, 16:09
Shares

2

Views

947

Шольцу може загрожувати відставка через відмову Україні в тяжкому озброєнні

Канцлер Німеччини Олаф Шольц

Клеменс Білан / EPA

Канцлеру Німеччини Олафу Шольцу може загрожувати відставка через відмову постачати Україні важке озброєння.

Про це повідомляє німецьке видання Spiegel, інформує Інфокурс.

Як повідомляє видання, вже наступного тижня лідери опозиційного блоку Християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзів (ХДС/ХСС) мають намір внести до бундестагу проєкт резолюції щодо постачання важкого озброєння Україні, якщо цього не зробить канцлер.

Згідно з повідомленням, багато хто в самій коаліції підтримує цю ідею, не дослухаючись до позиції канцлера.

"Нерішучість Шольца у військовій допомозі для України може призвести до його відставки", – пише видання.

Дебати про внесок Німеччини в озброєння української армії останнім часом набирають обертів, оскільки вже навіть представники коаліційних партій все частіше висловлюють своє невдоволення курсом канцлера. Водночас, враховуючи новий наступ Росії, потреби України видаються більш нагальні.

Що цьому передувало?

Як повідомило видання Bild, міністерство оборони Німеччини виключило все важке озброєння зі списку про надання озброєння, направленого Україною, попри те, що німецька промисловість готова поставити багато озброєнь у короткостроковій та середньостроковій перспективі. При цьому видання посилалось на наявність у нього списків військової допомоги як з боку України, так і з боку Немеччини.

У списку, спрямованому Україною з проханням надати озброєння для боротьби з російським вторгненням, була низка важких озброєнь: танки "Leopard", БТР "Puma" та "Marder", БТР "Boxer", "Fuch". Також українська сторона наголошувала на гострій потребі в реактивних системах залпового вогню та протикорабельних та протитанкових ракетах типу "Milan" і "Spike".

У середині березня майже все запрошене Україною озброєння ще було в списку поставок німецької промисловості, проте, як повідомляє видання, на настійну вимогу канцелярії Олафа Шольца Міноборони почало скорочувати списки і в результаті з них зникло все важке озброєння, яке німецька промисловість хотіла продати Україні. З 15 початкових запитів України на озброєння залишилося лише три, причому деякі з них мають альтернативи.

Зазначається, що загальна вартість усіх "консолідованих" німецьких озброєнь для України становить лише 307 мільйонів євро, з заявленого Урядом Німеччини про виділення 1 млрд євро.

До німецького експортного списку озброєнь увійшли транспортні засоби, особисте спорядження, датчики та засоби розвідки, боєприпаси, матеріально-технічне забезпечення, зброя та стрілецька зброя, а також "польове обладнання" для України. Водночас повідомлялось, що планується постачання сучасних пристроїв, таких як високотехнологічні радари та дистанційно керовані бойові модулі для встановлення на українську бронетехніку.

Транспортні засоби включають модернізовані повнопривідні автомобілі, броньовані вантажівки, броньовані автобуси та майже 100 важких напівпричепів HX81 для швидкого перевезення українських танків.

У свою чергу Міністерство оборони України після отримання інформації про скорочений список надіслало німецькій стороні ще два запити: 9 квітня Київ знову запросив у Берліна танки "Leopard-2" та самохідні гаубиці, а 16 квітня - зенітно-ракетні комплекси "IRIS-T". За даними видання, ︎німецький уряд проігнорував ці листи.

19 квітня канцлер Олаф Шольц заявив, що Німеччина не постачає важке озброєння, оскільки цього не роблять і інші країни, наприклад, США, Канада, Великобританія, Франція.

Однак, США, Великобританія, Австралія та Нідерланди вже постачають важке озброєння в Україну.

У Бундесвері заявили, що такі поставки можуть ослабити обороноздатність німецької армії.

Пізніше міністр оборони Крістін Ламбрехт чітко дала зрозуміти, що Німеччина не може постачати Україні важке озброєння із запасів Бундесверу, тому відбуваються переговори з партнерами з ЄС та НАТО.

Мається наувазі,що країни, які нададуть важке озброєння Україні, згодом отримають заміну від німецьких підприємств.

Ламбрехт заявила що озброєння нададуть у "найближчі дні". і

Google News
ІНФОКУРС

Читайте нас у Google News

ПІДПИСАТИСЬ
Telegram
ОПЕРАТИВНІ НОВИНИ 🎉

Даруємо квитки в кіно своїм підпісникам!

Нагадуємо

Дивитись
Theme

Війна

Ворог здійснив 22 безуспішні спроби прорвати оборону на Времівському напрямку

На Покровському напрямку противник здійснив 18 безуспішних спроб атакувати наші позиції. Бойові дії ще тривають, ситуація напружена.

16.05.2024 - 09:00

Arrow
Theme

Війна

Вночі росіяни завдали ракетного удару по Херсону

Минулої доби російські загарбники здійснили обстріли чотирьох населених пунктів Херсонської області, загинула одна людина.

15.05.2024 - 09:40

Arrow

Вас це може зацікавити